Fabel of feit: eerst uitgroeien voordat je gaat fitnessen? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Fabel of feit: eerst uitgroeien voordat je gaat fitnessen?

Of je nu een sportschool in Groningen bezoekt, een sportschool in Eindhoven, of bijvoorbeeld een fitnessclub in Amsterdam; overal zie je tegenwoordig sportende jongeren. Het lijkt erop dat jongeren steeds eerder hun weg naar de sportschool weten te vinden, geïnspireerd door beelden op sociale media en de mensen om hen heen. Is sporten in de sportschool verstandig wanneer jongeren nog in de groei zijn? Welke fabels gaan er over het effect van krachttrainingen op de groeispurt die jongeren vaak tot hun 18e doormaken? In dit artikel lees je meer over de effecten die de sportschool kan hebben op het lichaam van jongeren.

Verschillende soorten trainingen in de sportschool

Allereerst is het afhankelijk van de trainingen die jongeren uitvoeren, of een bezoek aan de sportschool schadelijk is voor hun gezondheid. Denk aan het verschil tussen groepslessen, cardiotraining en bijvoorbeeld krachttraining. Zeker cardiotrainingen hebben doorgaans geen negatief effect op de gezondheid van jongeren. Het is zelfs goed om regelmatig te joggen, fietsen of roeien! Ook groepslessen zullen in veel gevallen geen negatieve gevolgen hebben. Vergelijk het met een training op de sportclub. Pas wanneer met zware gewichten gewerkt wordt, zegt men dat dit een negatief gevolg kan hebben op de groeispurt van jongeren.

Bekijk ook:
Het beste sporthorloge; een top 5!

Groeispurt wordt mogelijk vertraagd door krachttrainingen

Sommige artsen zeggen dat intensieve krachttrainingen de groeispurt van jongeren kunnen vertragen. Dit gaat tegen de natuur in, waardoor afgeraden wordt om voor deze trainingen te kiezen als jongere. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs, waaruit blijkt dat krachttrainingen inderdaad schadelijk zijn voor de ontwikkeling van een jongere. Kijk bijvoorbeeld ook naar topsporters, die vaak al op een relatief jonge leeftijd in het krachthonk trainen om spiermassa op te bouwen. Het advies lijkt hierin te zijn, dat jongeren de trainingen geleidelijk aan op moeten bouwen en vooral niet met te zware gewichten moeten starten. Niet alleen om de groeispurt niet te remmen, maar ook om andere blessures te voorkomen.

Personal trainer inschakelen voor jongeren

Om de kans op blessures en klachten aan bijvoorbeeld de rug en nek tegen te gaan, is het verstandig om een personal trainer in te schakelen. Een personal trainer kan jongeren helpen bij het opstellen van een trainingsschema, die hen helpt spieren op specifieke plekken in het lichaam op te bouwen met een minimaal risico op een overbelasting. Het op de juiste wijze uitvoeren van oefeningen is hierbij essentieel. Een personal trainer kan de jongere hierin begeleiden.

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.