De voordelen van yoga 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De voordelen van yoga

Yoga heeft in de laatste decennia een opmars gemaakt in de Westerse wereld. Waar enkele jaren geleden yoga alleen iets voor hippies was, rolt inmiddels heel Nederland met enige regelmaat de yogamat uit. Dat is goed! Want yoga kent ontzettend veel voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Geschikt voor iedereen

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten yoga. Van hatha yoga, tot Yin yoga tot Ashtanga yoga. Elke vorm van yoga heeft een ander focuspunt en elke vorm van yoga valt zo zwaar te maken als je zelf wilt. Voor de hele sterke en flexibele mensen is Vinyasa yoga en Ashtanga yoga een echte uitkomst, terwijl ouderen misschien meer baat hebben bij Yin yoga. Omdat veel yogadocenten tijdens een les ook verschillende mogelijkheden geven om een bepaalde houding uit te houden, kan zowel een beginner als een gevorderde dezelfde les volgen op hetzelfde moment.

Krachttraining

Veel soorten yoga bieden ook de mogelijkheid je kracht te trainen, met name van de armen en bovenbenen, maar regelmatig tik je bij sommige poses spiergroepen aan waarvan je het bestaan niet eens wist. Hatha yoga, Kundalini yoga en Bikram yoga zijn uitstekende keuzes om je spieren wat meer te trainen. Omdat de focus bij yoga ook sterk op de kwaliteit van de ademhaling ligt, voelen de oefeningen daardoor soms minder zwaar.

Bekijk ook:
Natuurlijke kracht: pak je vitamine D uit zonlicht dit voorjaar

Verbetering van de flexibiliteit

Naast het ontwikkelen van kracht daagt yoga je ook uit om je flexibiliteit te verhogen. Dit kan in de loop van maanden heel geleidelijk gaan. Zonder dat je de ontwikkeling bewust doorgemaakt hebt, kun je ineens met gestrekte knieën met je handen aan de grond. Vinyasa yoga en Yin yoga zijn goede keuzes als jij aan je flexibiliteit wilt werken.

Mentale voordelen

Yoga is eigenlijk niet echt een sport, het is immers geen wedstrijd,maar meer een spirituele activiteit. Het Oosten kent van oudsher veel meer een cultuur die het belang van de connectie tussen lichaam en geest erg hoog in het vaandel zet. Een gezonde geest huist immers in een gezond lichaam en vice versa. Yoga draait naast jezelf uitdagen om poses vol te houden, vooral ook om wat het met jouw geest doet. Yoga nidra en Kundalini yoga hebben bijvoorbeeld nog steeds een sterke spirituele lading. Yoga is daarom voor veel mensen een goede manier om uit hun hoofd te komen. Bij veel soorten yoga is het einde van de les ook gericht op fysieke ontspanning. Door yoga kun je je ademhaling onder controle krijgen en eens in de zoveel tijd je aandacht op iets anders leggen dan presteren en de druk van alledag. Zo kan yoga helpen om stress te verlichten en dus ook om zo lang mogelijk mentaal gezond te blijven.

157

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.