91% meer kans op kanker bij 10 of meer bedpartners! 12
Saved Read later
Deel dit bericht

91% meer kans op kanker bij 10 of meer bedpartners!

Het is schaars aan het worden, koppels die hun hele leven trouw blijven aan elkaar. Voor de gezondheid blijkt het echter erg goed te zijn. Onderzoek toont namelijk aan dat mensen die 10 of meer bedpartners hebben veel meer kans op kanker hebben dan mensen die geen of slechts één bedpartner hebben.

De studie opgezet door de Anglia Ruskin Universiteit in samenwerking met experts uit Canada, Italië, Oostenrijk en Turkije bekeken de gegevens van 5.722 Engelse 50-plussers. Wat bleek? Mensen die met 10 of meer partners de lakens deelde liepen 91% meer kans op om op latere leeftijd kanker te krijgen dan vrouwen die het slechts bij één bedpartner hadden gehouden. Bij mannen was het verschil iets kleiner, mannen liepen bij 10 of meer partners 69% meer kans op kanker op.

HPV en kanker

In totaal gaven 1 op de 5 mannen en iets minder dan 8% van de vrouwen aan dat ze met 10 of meer mensen het bed hadden gedeeld. De wetenschappers gaven zelf geen reden op voor het verband, ze verwezen wel naar oudere studies. “Eerder onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) verschillende soorten kanker kunnen veroorzaken”, vertelt co-auteur Lee Smith.

Oncoloog en professor Sylvie Rottey van UZ bevestigt deze stelling. “Voor aan het humaan papillomavirus (HPV) zoals bepaalde hoofd-halstumoren is aangetoond dat er een link is met het aantal seksuele partners”, zegt Rottey. “Hoe meer partners iemand heeft, hoe groter de kans op een HPV-infectie wat zou kunnen leiden tot kanker.”

Roken en alcohol

Wat ook opviel tijdens het onderzoek was dat mensen die rookten en meer alcohol dronken vaker de lakens met meer mensen deelde. Het roken en het drinken van alcohol speelt ook een rol bij het al dan niet krijgen van kanker gaven de onderzoekers aan. Volgens Rottey is het gedrag tussen de lakens slechts een van de factoren die een rol spelen bij het krijgen van kanker. “Ongezond eten, roken en niet genoeg bewegen spelen ook een rol.”

Uit de studie gepubliceerd in BMJ Sexual & Reproductive Health bleek ook dat vrouwen 64% meer kans handen op een chronische aandoening bij meer dan vijf seksuele partners in vergelijking met vrouwen die aangaven slechts 1 of helemaal geen seksuele partners hadden. Bij mannen vonden de onderzoekers op dit punt geen verband.

Onverwacht geslachtsverschil

Het geslachtsverschil was erg onverwacht. Mannen hebben gemiddeld meer seksuele partners dan vrouwen en laten zich vaker screenen op soa's. Hierdoor zouden ze normaal gesproken op de lange termijn volgens de wetenschappers minder snel negatieve gezondheidsproblemen ervaren. Om aan te kunnen tonen waar het verschil tussen mannen en vrouwen vandaan komt is volgens de onderzoekers meer onderzoek nodig.

Met zijn alle celibatair aan het kloosterleven beginnen? Volgens de onderzoekers is dit in ieder geval niet nodig. Geslachtsgemeenschap biedt namelijk zowel lichamelijk al geestelijke voordelen waar meer voordeel mee te behalen valt ten opzichte van de langetermijnrisico's. En mocht je als vrouw nu het gevoel hebben dat je een punt achter staat gezien je grotere risico op een chronische aandoening? Mannen hebben meer kans op kanker als ze minimaal vijf verschillende vrouwen orale seks geven.

Bekijk ook:

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.