4 tips voor mensen die tijdens werk lang moeten staan 12
Saved Read later
Deel dit bericht

4 tips voor mensen die tijdens werk lang moeten staan

Als je vaak dagenlang staand aan het werk bent, zul je weten hoe vermoeiend dit kan zijn. Meestal begint het met ongemak in de voeten en benen. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot klachten zoals rugpijn, waar je op lange termijn last van kunt krijgen.

Vermoeide voeten en benen zijn bij veel Nederlanders nou eenmaal een deel van het dagelijks leven. Dit hoeft niet zo te zijn! Met deze 4 tips kun je veel ongemak voorkomen.

Neem regelmatig pauze

Je kunt klachten op de lange termijn tegengaan door genoeg pauze te nemen. Als je om de 2 uur even gaat zitten, rondloopt of zelfs je benen omhoog gooit, kun je in de toekomst veel gedoe voorkomen. Deze korte pauzes zorgen er namelijk voor dat de rest van het lichaam geactiveerd wordt. Dit verbetert de bloedsomloop, waardoor je minder last krijgt van zwellingen. Ook krijgen je gebruikte spieren even wat welverdiende rust.

In de lunchpauze kun je van de tijd gebruikmaken door even te rekken en strekken. De enkel en kuiten zijn hier het belangrijkst. Vergeet echter ook de bovenrug en de hamstrings niet. Je kunt gebruikmaken van een tafeltje of een ander steunpunt om deze bewegingen uit te voeren.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Draag de juiste schoenen

Dit klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar is toch belangrijk om bij stil te staan. Goed schoeisel kan namelijk ontzettend veel klachten voorkomen. Maak je geen zorgen, dit betekent niet dat je elke dag in bergschoenen op werk hoeft te verschijnen. Je kunt ergonomische schoenen in elke stijl vinden. Deze bieden steun aan je voetzolen en enkels.

Comfort is het allerbelangrijkst! Vind daarom een schoen die heerlijk zit, en er ook nog eens leuk uitziet! Er zijn veel comfortschoenenmerken op de markt. Bijvoorbeeld het Nederlandse schoenenmerk Wolky. Dat brengt ons gelijk op tip 2; het gebruik van inlegzolen.

Maak gebruik van inlegzooltjes

Waar we de hele dag op staan heeft een grote invloed op onze voeten. Een harde ondergrond is uiteraard minder geschikt om lange periodes op te staan. Elke keer dat je je voet neerzet, zullen je gewrichten de schok moeten opvangen. Je voeten, enkels en kuiten moeten daarbij steun bieden aan het hele lichaam.

Een inlegzooltje kan een flink deel van dit werk overnemen. Deze bieden steun en verminderen de trillingen bij beweging. Niet alleen zul je aan het eind van de dag minder vermoeid zijn, ze zitten ook nog eens heerlijk! Een op maat gemaakt zooltje geeft je bovendien extra balans, waardoor je minder kans hebt op blessures.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Bij het gebruik van inlegzooltjes is het van belang dat je schoenen met een uitneembaar voetbed gebruikt. Hierdoor passen je zooltjes perfect in de schoenen, en passen ze niet de ergonomie van de schoen aan.

Verander je houding

Volgens experts is het staan in dezelfde positie voor lange tijd de grootste reden voor gezondheidsklachten. Dit kan namelijk zorgen voor overbelasting van een bepaalde spier of gewricht. Af en toe van houding veranderen voorkomt dat je te lang het gewicht op een bepaald lichaamsdeel zet. Daardoor zet je ook nog eens verschillende spieren in, waardoor je minder uitgeput raakt.

Je kunt bijvoorbeeld regelmatig het gewicht van de ene naar de andere voet verplaatsen. Ook kun je van een smalle staande positie naar een bredere houding gaan. Denk er ook aan dat je rug altijd recht moet blijven. Dit voorkomt rugklachten.

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.