Nederland beste pensioenstelsel wereldwijd 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Nederland beste pensioenstelsel wereldwijd

Nederland is geografisch maar klein, maar heeft op allerlei andere gebieden internationale bekendheid. Bijvoorbeeld als het gaat om onze befaamde droogleggingen van polders en de eeuwige strijd tegen het water. Ook ons pensioenstelsel is wereldwijd bekend. Onlangs werd nog bekend dat Nederland volgens de Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) zelfs het beste pensioenstelsel ter wereld heeft. Toch wil dat niet zeggen dat iedereen hier in weelde en zonder financiële zorgen van zijn oude dag kan genieten.

Dat pensioenstelsel, hoe zit dat ook alweer?

Voordat er in wordt gegaan op manieren om zelf voor een financieel verzorgd pensioen te genieten, is het waarschijnlijk goed het pensioenstelsel kort toe te lichten. Allereerst is er de AOW, waar iedereen die hier woont of werkt jaarlijks recht voor opbouwt. Daarnaast bouwen mensen die in loondienst werken via hun werkgever bij een pensioenfonds een aanvullend pensioen op. Ondernemers en mensen met een pensioengat kunnen verder ook met fiscale voordelen lijfrente (bijvoorbeeld bij Evi Van Lanschot) opbouwen. Tot slot kun je ook zelf bijvoorbeeld beleggen of sparen voor een extra pensioenpotje.

Nederland beste pensioenstelsel wereldwijd 14

Nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023

Enige jaren geleden is er een nieuw pensioenakkoord afgesloten. Na decennialang overleggen was het hier ook de hoogste tijd voor, gezien de uitdagingen die onder meer de vergrijzende bevolking en het groeiende aantal zelfstandigen bieden. Het akkoord heeft geresulteerd in de nieuwe pensioenwet die 1 juli 2023 in werking is getreden. Deze heeft gevolgen voor de pensioenen van eigenlijk iedereen die nu nog niet gepensioneerd is.

Mensen die via een pensioenfonds een aanvullend pensioen opbouwen kunnen te maken krijgen met een fluctuerende hoogte van hun aanvullende pensioen. Dat komt vooral omdat het een persoonlijk potje wordt, en de hoogte meer afhangt van economische ontwikkelingen. Ondernemers en mensen met een pensioengat hebben daarnaast veel ruimere mogelijkheden om fiscaal aantrekkelijk bijvoorbeeld door middel van pensioenbeleggen een lijfrente op te bouwen. Er is zowel een hogere maximale jaarruimte als een langere reserveringsruimte, waardoor ze meer geld opzij kunnen zetten.

Zelf sparen voor een financieel verzorgd pensioen

Ons pensioenstelsel zit in de basis goed in elkaar. Maar dat betekent zeker niet dat iedere gepensioneerde ruim in de slappe was zit. Het nog steeds groeiende aantal zelfstandigen, de vergrijzing en het nieuwe pensioenstelsel maken toekomstige pensioenen minder zeker.

Wil je financiële zorgen of zelfs problemen voorkomen na je pensioengerechtigde leeftijd? Ga dan goed na welk bedrag je nodig denkt te hebben tijdens je pensioen, en hoeveel je nu maximaal opzij kunt zetten (met belastingvoordeel). Vind je dit ingewikkeld (wat het ook best is met alle regels en uitzonderingen)? Vraag dan raad aan een pensioenadviseur.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

266

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.