Koffiebonen
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo kies je de beste koffiebonen!

Ben jij een echte koffieliefhebber en wil je niets liever dan dagelijks genieten van de allerlekkerste koffie? Dan is het erg belangrijk dat je precies weet hoe en waar je op moet letten bij het kiezen van de beste koffiebonen. Daar helpen wij je graag mee op weg.

Het proces

De kwaliteit van de boon kun jij natuurlijk niet altijd zelf bepalen. De koffieboon doorloopt een lang proces voordat het uiteindelijk in de winkels ligt. De kwaliteit van de bonen is afhankelijk van waar de plantage gelegen is, wat de zonuren zijn, de wind en de hoogte van de omgeving. Arabica koffiebonen worden vaak op grote hoogte geteeld, terwijl Robusta bonen vaker lager geteeld worden.

De koffiebonen groeien in koffiebessen. In elke bes zitten twee koffiebonen. Meestal worden deze bessen met de hand geplukt, om te voorkomen dat er onrijpe bessen geplukt worden.

Nadat de bessen geplukt zijn en de koffiebonen eruit zijn gehaald, worden de bonen gewassen. Dit wordt voornamelijk gedaan wanneer de omhulsels erg kleverig zijn. Vervolgens worden de bonen gedroogd, dit duurt ongeveer zo’n 4 weken. Dit wordt vaak op een stenen ondergrond gedaan waar de bonen goed verspreid kunnen liggen. Tijdens dit proces wordt er ook zorgvuldig gekeken naar de kwaliteit van de bonen. De slechte koffiebonen worden er hier namelijk al uitgefilterd.

Bekijk ook:
Onderzoek wijst uit: elk broodje knakworst kost je 35 minuten van je leven

Het drogen en branden van de koffieboon

Na het drogen worden de bonen ontdaan van hun schil (wanneer dit nog niet gedaan is tijdens het wassen). Nu zijn de bonen helemaal klaar om gebrand te worden.

Voordat de bonen gebrand worden ruiken en smaken ze nog helemaal niet naar de jouw vertrouwde koffie. Het brandingsproces heeft veel invloed op de uiteindelijke smaak. Tijdens het branden doormaken de bonen een ‘crack’. Wanneer je voorkeur uitgaat naar milde koffie zal dit 1 crack zijn, maar wanneer je liever donker gebrande koffie drinkt, zal dit 2 of 3 cracks zijn. De bonen krijgt tijdens het branden de bruine kleur en het koffiearoma komt vrij.

Koffiebonenmaler

De bonen zijn nu beland in de winkels, nu is het dus helemaal aan jou om jouw kopje koffie te zetten. Het is daarom erg belangrijk dat je de juiste koffiebonenmaler in huis hebt. Het kan natuurlijk even een zoektocht zijn omdat er zo veel verschillende soorten zijn. Daarom is het belangrijk dat je eerst de beslissing neemt of je een elektrische of handmatige koffiebonenmaler wilt hebben.

Bekijk ook:
De week zonder vlees: Ga jij de uitdaging aan?

koffiebonenmaler

Een elektrische maler is makkelijker en sneller in gebruik, terwijl een handmatige maler vaak goedkoper is. Bij de elektrische malers heb je ook nog de keuze uit een maler met maalschijven of messen. De malers met messen hakken de bonen in stukjes. Dit kan ervoor zorgen dat de bonen ongelijk gesneden worden. De maalschijven zorgen voor een consistente beweging waardoor de bonen op een gelijke manier worden gesneden. Vaak zijn de apparaten met schijven wel iets prijziger dan de malers met messen.

Het is natuurlijk erg belangrijk dat je, voordat je een maler aanschaft, precies weet wat je er zelf graag uit wilt halen. Ben jij een echte koffieliefhebber en wil je de allerbeste koffie die er maar is? Dan kun je ervoor kiezen om te investeren in een goede, maar iets duurdere koffiemaler. Als jij van koffie houdt, maar de kwaliteit niet een topprioriteit vindt kun je ervoor kiezen om een goedkopere maler aan te schaffen. Die keuze is geheel aan jou!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.