Wat is het verschil in smaak tussen koffiecups, pads, en koffiebonen? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is het verschil in smaak tussen koffiecups, pads, en koffiebonen?

Waar de een zweert bij een capsule machine, wil de ander uitsluitend koffie van versgemalen koffiebonen. Dan zijn er natuurlijk ook nog koffiepads verkrijgbaar, en we zouden het haast vergeten, de oude vertrouwde snelfiltermaling koffie. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen in smaakbeleving? Waar kies je voor en wat is de voordeligste of juist duurste keuze? In dit artikel praten we je helemaal bij over de verschillen tussen cups, pads en koffiebonen.

Verschillende koffiesoorten

In veel huishoudens is wel een consumenten koffieapparaat te vinden van Nespresso, Senseo of Dolce Gusto. De smaakbeleving van dergelijke koffiesoorten is vaak meer dan prima, maar bovenal betekent het een stukje gemak. Want een kop koffie maak je immers per kop. De koffie blijft redelijk vers, doordat er geen heel pak koffie hoeft geopend te worden, zoals bij snelfiltermaling het geval is.

Snelfiltermaling

Tegenwoordig wordt er steeds minder snelfiltermaling koffie gedronken – gezet op traditionele wijze in een standaard koffieapparaat. De koffie blijft immers niet lang vers van smaak en verbittert snel wanneer deze op de hitteplaat blijft staan in een koffiekan. Alleen wanneer er koffie gezet wordt voor grotere groepen loont deze manier van koffie maken, aangezien de koffie dan in grote thermoskannen verdwijnt. Dit kom je vaak tegen binnen horecafaciliteiten in kantoorpanden; denk aan het kopje koffie tijdens een bijeenkomst.

Bekijk ook:
Groene thee: 5 goede redenen om er je dag mee te beginnen

Koffiebonen

Koffiecups en koffiepads zijn aanzienlijk gemakkelijker in gebruik bij kleine gezelschappen. Er valt wat te kiezen. Anderzijds vind je het ruimste aanbod in smaakbeleving nog altijd onder koffiebonen. De ware koffieliefhebber gaat voor niets anders dan een koffiebonenmachine. In de supermarkt tref je overigens een beperkt assortiment koffiebonen, en wordt er vooral door de consument gekozen voor illy koffiebonen – het betere merk. Het grootste assortiment koffiebonen tref je in koffiespeciaalzaken online. Versgemalen koffiebonen zorgen voor de allerbeste smaakbeleving, maar zijn tevens de duurste optie.

Koffiecups

Nespresso en Dolce Gusto werken beiden via koffiecups. Het verschil zit ‘m in de afmeting van de cups, maar ook in het assortiment. Dolce Gusto is meer gespecialiseerd in gecombineerde producten, zoals uiteenlopende koffievariaties -denk aan caffè latte- waar Nespresso zich richt op het bieden van excellente hoogwaardige koffie in diverse smaken en sterktes, waarbij de smaak van versgemalen koffiebonen hoog in het vaandel staat.

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom kipnuggets bij McDonalds 4 verschillende vormen hebben

De aanschaf van een Nespresso of Dolce Gusto koffiezetapparaat ligt om en nabij op dezelfde hoogte als die van een Senseo (vanaf ca. 75 euro), hoewel koffiecups duurder zijn in aanschaf dan koffiepads, die voor de Senseo worden gebruikt. Koffiecups worden zowel van plastic als van aluminium gemaakt en zijn daarmee meer belastend voor het milieu dan koffiepads.

Koffiepads

Koffiepads bieden een wat vlakke smaakbeleving. Daarbij verouderen koffiepads sneller bij opening van het pak, aangezien pads bestaan uit een papieren filter met hierin koffie. De smaak van versgemalen koffiebonen valt nagenoeg niet te bereiken via koffiepads, desondanks kun je er een prima kop koffie mee zetten. Deze koffie is prima geschikt voor de ‘neutrale koffiedrinker'; iemand die niet te hoge eisen stelt aan koffie en snel tevreden is.

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.