6 x eetbaar goud
Saved Read later
Deel dit bericht

6 x eetbaar goud, heb jij dit wel eens geproefd?

Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar goud is eetbaar. Dan moet het wel 22 of 24 karaat zijn en zo dun gemaakt dat je er bijna doorheen kan kijken. Die techniek bestond al in de middeleeuwen toen de adel veel voedsel liet bedekken met goud. Goud werd als gezond beschouwd omdat het niet kon roesten en er mooi uitzag. Toen deze rage weer voorbij was, moesten bakkers iets anders bedenken om pasteitjes glanzend te maken. Dat werd eidooier en in onze taal is het woord dooier afgeleid van het Franse ‘D’or’.

Azië en de VS zijn grootgebruikers

Vandaag de dag wordt er nog steeds eetbaar goud gebruikt. In Azië hoort dat bij bijzondere gelegenheden zoals een huwelijksfeest. Gebak wordt dan vaak versierd met een laagje bladgoud, omdat dit geluk zou brengen voor het bruidspaar. Sommige restaurants maken gebruik van bladgoud om een exclusief gerecht op de kaart te kunnen zetten. Datzelfde gebeurt in de VS ook regelmatig, waarbij vooral de prijs het gerecht aantrekkelijk schijnt te maken. Want wat moet je anders denken van een pizza bedekt met bladgoud voor $ 2.000?

Mocht je denken dat zoiets in Nederland niet voorkomt, dan zal je je verbazen. De volgende 6 kan je gewoon gaan proeven.

1. Bruidstranen

Aan deze zoete, kruidige likeur zijn schilfertjes bladgoud toegevoegd. Dat kan je extra goed zien als je de fles tegen het licht houdt. Het drankje was en is bedoeld om te drinken op een bruiloft en daarmee het succes van het huwelijk te garanderen. Overigens zijn het bruidstranen van geluk die je in het pittige drankje ziet. Niet geëmancipeerd uiteraard.

Bekijk ook:
Goedkoper boodschappen doen: deze 5 sites helpen besparen

2. Gold ricchezza pizza

Niet alleen in New York maar ook in Amsterdam kan je een pizza gaan eten met goud. Ricchezza betekent rijkdom en inderdaad is deze pizza rijk belegd. Denk hierbij aan mozzarella, eekhoorntjesbrood en truffelsaus. Maar daarbij hoort ook nog bladgoud en ‘nuggets’. Dankzij de Hollandse nuchterheid kost deze pizza minder dan € 100 en dat is een schijntje vergelijken bij het Amerikaanse model.

3. Zwijgen is goud

De prijs zullen we hier niet noemen. Stel je eens voor: een dessert met veel ijs, chocolade en groene kardemom. In het hart van de bol vind je de zeldzame kalamansi. De bol is geheel omhuld met bladgoud. Uiteraard wordt dit toetje opgediend met goudsbloemen op een goede schaaltje en krijg je er gouden bestek bij. En alsof dat nog niet genoeg is, hoort er een muziekkaart bij van Roxy Music met het nummer ‘Gold’.

4. Ingetogen luxe

Bonbons met een toefje goud koop je alleen voor iemand waar je echt om geeft. Ze zijn niet eens extreem duur. Het goud wordt er met een speciale roller opgebracht die wel wat doet denken aan een tip-ex corrector. Die werd gebruikt in de tijd dat er nog typemachines waren. Het goud op de bonbons is uiterst delicaat.

Bekijk ook:
Nul alcohol, volle smaak: een dubbele ervaring met Heineken en Liefmans 0.0.

5. Pannenkoeken met goud

Ook hier wordt het gerecht geserveerd op een gouden bord en krijg je er gouden bestek bij. Drie pannenkoekjes met blauwbessen, een bol saffraan-ijs, gesmolten roze chocolade en wat velletjes bladgoud van 22 karaat kosten ongeveer € 100. Hierbij krijg je gratis een heerlijk glas rosé champagne. Kan je bijna ook niet wachten?

6. Een gouden burger

Deze burger is stoer en lekker en is gemaakt met 100% rundvlees en toebehoren. Er wordt een strookje bladgoud van 24 karaat aan toegevoegd. Deze lekkernij kost rond de € 25. Je hoeft je niet al te schuldig te voelen, want € 1 van de prijs gaat naar Actions Against Hunger.

Indien je geïnspireerd bent geraakt door dit artikel, dan kan je eetbaar bladgoud bestellen bij de grote webshops. Pas wel op dat je geen nep-goud bestelt, dat is bedoeld voor decoratie van niet-eetbare zaken.

Overigens: eetbaar goud heeft geen smaak, geen geur en geen voedingswaarde. Dus kan je je afvragen waarom je het zou eten.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.