Komt jouw volgende maaltijd uit een ‘dark kitchen’
Saved Read later
Deel dit bericht

Komt jouw volgende maaltijd uit een ‘dark kitchen’?

Er lijkt enig licht te zijn aan het eind van een lange tunnel. Maar in 2020 zijn er ook zaken veranderd die wellicht niet meer terug worden gedraaid. Rond etenstijd zie je ze overal: fietsen met een mandje waarin de gerechten warm worden gehouden die thuis wordt bezorgd. Niet alleen pizza’s, maar een grote variëteit aan maaltijden. De dark kitchen is een nieuwe trend die waarschijnlijk niet snel zal verdwijnen.

Waar het laten bezorgen van een warme hap tot dusverre iets was voor de jongere generatie, is het nu vrijwel overal gebruikelijk. De hamburger van het huis rijdt achter een haute cuisine maaltijd aan. Hopelijk worden beide gerechten warm afgeleverd. Moet het feestelijk worden? Dan kan je tevens cocktails bestellen die met ijs en al bij de voordeur zullen worden afgegeven. Veel horeca-experts zijn er van overtuigd dat deze luxe ook gevraagd zal blijven worden als de restaurants en bars weer opengaan. Maar zullen de restaurateurs dan nog wel bereid zijn om maaltijden te bezorgen?

De opkomst van de ‘dark kitchen’

In de VS zijn er al 1.000 schatten de kenners en in ons land enkele tientallen. Dark kitchens worden ze genoemd, maar ook wel de ghost kitchen. De gedachte erachter is even simpel als geniaal. Restaurants klagen vanwege de hoge en doorlopende kosten van hun bedrijf. De huisvestingskosten rijzen vaak de pan uit, omdat ze een pand moeten exploiteren dat op een aantrekkelijke plaats ligt. Vaak is de binnenstad een goede plaats voor de horeca, maar daar zijn de panden moeilijk te krijgen en ook peperduur. Daarnaast moet ook het personeel worden betaald, of het nu druk is of juist niet. Gasten komen meestal op vaste tijdstippen zoals rond het weekend en uiteraard moet de kaart van jouw etablissement wel in de smaak vallen.

Bekijk ook:
Onderzoek wijst uit: elk broodje knakworst kost je 35 minuten van je leven

Het kan uiteraard ook heel anders en dan krijg je een dark kitchen. Indien je alleen maaltijden bezorgt, heb je geen duur pand in de binnenstad nodig. Ook bedienend personeel en een chic interieur zijn overbodig. Een keuken in een goedkoop pand op een industrieterrein en een staf om de keuken draaiende te houden, zijn al genoeg. Het laten bezorgen van maaltijden kun je uitbesteden. Dat is zeker niet goedkoop maar als je de locatie goed kiest, is de bezorgtijd geen echt probleem. Verder heb jij als ondernemer maar weinig kosten.

Waarom ghost kitchen?

Als de keuken eenmaal op poten is gezet, wil je natuurlijk zoveel mogelijk klandizie. Inmiddels behoort bij het concept van de dark kitchen nog een aanvullend nieuwtje. Als restaurateur ontvang je geen klanten meer, dus ben je veel minder gebonden aan een menukaart of een bepaalde stijl. Als de kok het aankan, begin je gewoon meerdere restaurants op dezelfde locatie. Dat zijn ghost kitchens. Dan zijn er pizza’s te bestellen voor de liefhebbers, maar wellicht ook Hollands, Frans of Chinees eten. Met een zo groot mogelijke doelgroep kan je de keuken goed aan de slag houden en de kostprijs van de maaltijd omlaag brengen.

Bekijk ook:
Amerika's Sneeuwdessert: Culinaire Innovatie of Ongezond Experiment?

Maaltijdbezorging

Hoe denken de experts erover?

Er zijn verschillende meningen over dit nieuwe verschijnsel. De ene groep experts denkt dat het de beleving is die mensen ertoe brengt om buiten de deur te gaan eten. De dark kitchen mist zoiets en kan daarom nooit een vervanging zijn van de bestaande horeca. Het feit dat er wordt gesuggereerd dat er meer restaurants zijn, terwijl er maar een keuken is, zien ze als boerenbedrog.

De andere groep vermoedt dat de horeca nooit meer zal worden zoals het is geweest. Zij denken dat bezorgen het uit eten voor een groot deel zal vervangen. Hierbij zal het concept van de dark kitchen de prijzen van bezorgde maaltijden fors omlaag brengen. Dat zal nog bevorderd worden door het frequenter gebruik van keukenrobots die steeds goedkoper worden.

Bekijk ook:

  • Wat denk jij ervan?

    • Ik kende dark kitchens al, mijn ervaringen zijn prima hiermee.
    • Ik kende dark kitchens al, maar ik ben er niet blij mee.
    • Dark kitchen klinkt voor nu als een prima oplossing, maar zal in de toekomst verdwijnen.
    • Het lijkt me een succesvol concept, wat een stevige concurrentie zal zijn voor de bestaande restaurants.
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

846

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.