Saved Read later
Deel dit bericht

Meer aanrijdingen reeën door drukte in natuur

De coronacrisis hakt erin. Voor de mensen. En voor de natuur. Sinds we in Nederland thuis zijn komen te zitten, is de aandacht voor de natuur om ons heen toegenomen. Van kleine parkjes tot de grotere natuurgebieden van de Nationale landschappen. 

De Vogelbescherming meldde eerder al dat er opvallend meer aandacht voor de vogels was. Mensen gingen zich ineens afvragen welke vogel ze daar zagen of hoorden. En zochten hun antwoorden op de website van de Vogelbescherming.

Dit is natuurlijk grotendeels perceptie. Er is niet ineens meer natuur om ons heen, we zijn het gewoon beter gaan zien. Mensen kijken beter naar buiten, en zijn bewuster bezig met een schonere leefomgeving.

In Italië was er zelfs aandacht voor een compleet verlaten en leeg Piazza Novona in Rome. Daar waar het normaal vol is van alle duiven, was het nu leeg. Er groeit gras tussen de stenen, volgens een Italiaans tv-zender. De vogels zijn er niet, omdat er geen toeristen zijn die eten laten slingeren.

Het bos in voor de rust

Ook buiten de stad heeft de coronacrisis invloed op de natuur. De meeste natuurgebieden geopend zijn van zonsopgang tot zonsondergang, toch ligt de grootste drukte tussen 10 en 17 uur. Gezellig met zijn allen tegelijk lekker het bos in. Lekker rustig. Of niet?

Het probleem zit 'em juist in die rust, die is er namelijk niet. Op mountainbike of motorcrosser door de bossen racen. Met loslopende honden uitgebreide wandelingen maken, terwijl het broedseizoen is en er jonge dieren geboren zijn. Het maakt de dieren angstig, ze raken verstoord en in paniek.

Bekijk ook:
Slimme technologie voor dierenliefhebbers: top gadgets die elk huisdier verdient

Aanrijdingen reeën door drukte in natuur

In de Twentse natuur zijn het vooral de reeën die de dupe zijn. Sinds begin van het jaar zijn er 350 meldingen gedaan van aanrijdingen met een ree. Dat is veel meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is opvallend, omdat er juist minder verkeer op de weg was. De piek kwam zelfs na de invoering van de coronamaatregelen, aldus de groene buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's). Hetzelfde zien we in Brabant terug. Vooral loslopende honden zijn de schrik de reeën. Er zijn gewoon veel meer mensen in de bossen, niet alleen de vaste bezoekers die (normaal gesproken) netjes op de paden blijven. Er waren in Twente zelfs meerdere incidenten van reeën die de weg kwijtraakten en in paniek een woonwijk in vluchtten.

Een ree op de vlucht

Zodra een ree onraad merkt, stampt het op de grond en begint het geluid te maken. Het teken voor andere reeën om alert te zijn. En zodra er één ree vlucht, gaan de anderen mee.

In het bos zal een ree over kleine afstanden vluchten. Op zijn eigen bekende terrein kent het dier de dekking goed en gebruikt hij die kennis om de bedreiging te ontlopen. Als het nodig is, zal het zelfs in rondjes blijven lopen. Een veldree gedraagt zich anders. Die vlucht juist over grote afstanden om veiligheid op te zoeken.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

Pas als de dreiging heel erg groot is, zullen we hun normale vluchtgedrag loslaten en vluchten naar onbekende omgevingen. En dan kan het gebeuren dat een ree plotseling een weg oversteekt.

Weetjes over aanrijdingen met wild

  • Een aanrijding melden bij de politie is verplicht; wie dat niet doet, is strafbaar. Het meenemen van een aangereden dier is verboden.
  • Overijssel heeft een populatie van zo’n 10.000 reeën. Vorig jaar werden er 1300 doodgereden, waarvan 740 in Twente.
  • Wildaanrijdingen Nederland schat dat er jaarlijks zo'n twaalf- tot vijftienduizend aanrijdingen zijn (exacte gegevens zijn er niet omdat het niet in elke provincie wordt bijgehouden).
  • Het totale schadebedrag aan auto’s werd vorig jaar geraamd op ruim 30 miljoen euro.
  • In Overijssel zijn zo’n 70 vrijwilligers die aangereden dieren van de weg halen. Als ze nog leven, worden ze afgeschoten. Een gebroken rug of poot wordt niet verzorgd.
  • De dieren worden teruggegeven aan de natuur, binnen drie weken is er niets meer van over. Vossen, dassen, roofvogels, muizen, vogels; ze maken er allemaal gebruik van.
1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.