OBD-producten - wat zijn het en wat doe je ermee? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

OBD-producten – wat zijn het en wat doe je ermee?

Autobezitters hebben veel technische termen om bij te houden. OBD, of on-board diagnostics, is zo'n term. Misschien heb je deze term wel eens gezien op de factuur van een monteur of iemand erover horen praten. Maar wat is het eigenlijk? Kort gezegd zijn OBD producten apparaten die je helpen de diagnostische informatie van je auto bij te houden. Dit kan van alles zijn, van motorstoringscodes tot emissiecontrolegegevens. In dit artikel geven we je een kort overzicht van OBD-producten en hoe je ze gebruikt om je auto soepel te laten rijden.

Wat is een OBD-product?

OBD-producten zijn apparaten die een interface vormen met het boordcomputersysteem van je auto. Dit systeem is verantwoordelijk voor de controle van de prestaties van je auto en de diagnostische gegevens. De meeste moderne auto’s hebben een OBD-poort, die meestal onder het stuur zit. Je sluit een OBD-apparaat aan op deze poort om de diagnostische gegevens te lezen die in het computersysteem van de auto zijn opgeslagen. Een handig OBD-product is een obdlink. Deze laat jou zelf de motor van jouw auto uitlezen in een handomdraai.

Bekijk ook:
Ontdek de elektrische toppers van 2024: welke auto’s blinken uit?

Hoe gebruik ik een OBD-apparaat?

Je gebruikt een OBD-apparaat om foutcodes uit te lezen en te wissen, de motorprestaties te controleren en emissiegegevens bij te houden. Het is dus een handig uitleesapparaat. Probleemcodes worden in het computersysteem van de auto opgeslagen als er een probleem is met de motor of een ander subsysteem. Door een OBD-apparaat aan te sluiten, lees je deze codes en krijg je meer informatie over de oorzaak van het probleem. Dit is handig als je zelf motorproblemen oplost of wanneer je je auto naar een monteur brengt.

Real-time controle

Naast het uitlezen van foutcodes gebruik je een OBD-apparaat ook om de gegevens over de motorprestaties in real-time te controleren. Deze informatie wordt gebruikt om de motor af te stellen voor een beter brandstofverbruik of betere prestaties. Tenslotte houden veel OBD-apparaten ook emissiegegevens bij. Deze gegevens worden gebruikt om ervoor te zorgen dat je auto zo schoon mogelijk loopt en om mogelijke problemen met het emissiebeperkingssysteem op te sporen.

Bekijk ook:
Hoe kan je snel een rijbewijs halen om op vakantie te gaan?

Conclusie

OBD-producten zijn handige apparaten die elke autobezitter wel kan gebruiken. Ze stellen je in staat een interface te maken met het computersysteem van je auto om probleemcodes uit te lezen, de motorprestaties te controleren en emissiegegevens bij te houden. Door een OBD-apparaat aan te sluiten op de diagnosepoort van je auto krijg je waardevolle inzichten in hoe je auto loopt en spoor je mogelijke problemen op voordat het ernstige problemen worden.

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.