papegaaien
Saved Read later
Deel dit bericht

Ballonvaarder moet 55.000 euro betalen omdat hij papegaaien liet schrikken

We komen soms krantenberichten tegen waarvan we de inhoud twee keer moeten lezen om het te geloven. In dit geval gaat het om een ballonvaarder die door de rechter maar liefst 55K moet betalen aan de eigenaar van een aantal papegaaien omdat hij de tropische vogels liet schrikken. Zelfs in hoger beroep bleek de rechter onvermurwbaar.

Papegaaien schrokken zich dood

De ballonvaarder uit Schijndel was vanaf maart 2017 in een slepend conflict verwikkeld met een vogelhouder uit Rijsbergen. Hij vloog destijds zo laag met zijn hete luchtballon over het verblijf van de papegaaien dat de vogels zich letterlijk dood schrokken. Twee van de uiterst zeldzame papegaaien stierven ter plekke, een derde exemplaar overleed een dag later. Ze bleken allen door stress te zijn omgekomen. We weten dat vogels gevoelige dieren zijn, maar deze exemplaren waren ook nog eens zeer zeldzaam.

De vogelhouder was dusdanig woedend dat hij de ballonvaarder voor het gerecht sleepte. De tropische vogels bleken hyacinth-ara’s te zijn, een papegaaisoort dat als zeer kostbaar wordt beschouwd omdat ze zeldzaam zijn, en moeilijk te fokken. Een broedkoppel van dit type papegaai kost gemiddeld 40.000 euro, en is een dus erg kostbare vogelsoort. De vogelhouder eiste dus een flink bedrag van de ballonvaarder.

De rechter beslist in het voordeel van de vogelhouder

Er volgde een jarenlange juridische strijd in het gerechtshof van Den Bosch, zo kunnen we opmaken uit een krantenbericht van Omroep Brabant. De vogelhouder eiste in de eerste instantie maar liefst 113.000 euro, maar daar ging de rechter niet in mee. In 2020 oordeelde de rechtbank dat de ballonvaarder 55.000 euro moest betalen ter compensatie aan de vogelhouder.

Bekijk ook:
Sexting: een serieus probleem van deze tijd

De ballonvaarder was het daar echter niet mee eens en ging in hoger beroep. Hij is van mening dat de dierenarts niet genoeg aanwijzingen heeft kunnen vinden dat het broedkoppel en de derde papegaai waren overleden aan stress. De rechter vindt het aannemelijk dat de hete luchtballon de oorzaak was van het plotselinge overlijden van de dieren en oordeelt nu dus in hoger beroep in het voordeel van de vogelhouder. De ballonvaarder zal dus 55.000 euro moeten betalen.

papegaaien rechtszaak

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.