Wat kan een fiscaal advocaat voor een onderneming betekenen? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat kan een fiscaal advocaat voor een onderneming betekenen?

Als ondernemer krijg je te maken met heel wat fiscale beslissingen, bijvoorbeeld op het vlak van investeringen, het uitbreiden van de onderneming of het vermogensbeheer. Het fiscaal recht is echter een complexe kwestie, die een gedegen kennis vergt van de huidige regel- en wetgeving. Het is daarom goed voor een ondernemer om een fiscaal advocaat in te schakelen voor fiscaal en juridisch advies. Wat kan het inschakelen van een fiscaal advocatenbureau precies betekenen voor een onderneming?

Ondernemersfiscaliteit

Het beheren van het vermogen is een centraal onderdeel van het ondernemerschap, en fiscaal advocaten kunnen ondernemers helpen dit zo optimaal mogelijk te doen. Zo kunnen zij advies geven op het gebied van btw en vennootschapsbelasting, of het nu een eenmanszaak of een vennootschap betreft. Een belangrijk speerpunt daarin is het nagaan van de gemaakte kosten, om te zien of daar aftrekposten bij zitten. Ook bij het implementeren van de bezoldigingstheorie kunnen fiscaal advocaten helpen, daarbij gebruikmakend van de kennis van de huidige stand van zaken binnen de wetgeving.

Beleggingsfiscaliteit

Beleggingsproducten en private-equitystructuren zijn onderhevig aan wetswijzigingen, en daardoor gecompliceerde materie. Zo is het niet eenvoudig om te weten welke aangifteverplichtingen er gelden, of wat de impact kan zijn van de vennootschapsbelasting. Om hier toch een goed beeld van te krijgen kan een fiscaal advocatenbureau fiscale analyses maken, die een inzicht geven in de consequenties van investeringsbeslissingen en aangifteverplichtingen.

Vastgoedprojecten

Onroerend goed is onderworpen aan een heleboel wetten, maatregelen en belastingen. Zo zijn er onroerende voorheffingen, registratierechten en btw-vraagstukken. Gespecialiseerde advocaten op het gebied van vastgoed kunnen ondersteuning bieden bij de opzet van beleggingsproducten in vastgoed, het opzetten of juist ontmantelen van vennootschappen, of adviseren in de koop en verkoop van vastgoedbeleggingen. Ook onderhandelingen voor een projectontwikkeling kunnen succesvoller verlopen met de bijstand van een advocaat. Daarnaast beschikken experts over meer gedetailleerde kennis op gebieden zoals erfpacht en opstal.

Vennootschapsrecht

Het vermogen van een ondernemer bestaat uit participaties in verschillende ondernemingen. Een fiscaal advocatenbureau kan begeleiding geven bij het oprichten of structureren van vennootschappen, bijvoorbeeld door mee te denken in het opzetten van vennootschapsstructuren. Ook kan een specialist meehelpen bij de onderhandelingen over aandeelhoudersafspraken met betrekking tot in-of uitkopen van medeaandeelhouders. Vennootschappen moeten ook goed bekeken worden wanneer er sprake is van herstructurering, fusie of andere veranderingen binnen de organisatie. Immers, de fiscale gevolgen kunnen in zo’n geval groot zijn.

Advies voor familiebedrijven

Het voortbestaan van een gezond familiebedrijf gaat gepaard met specifieke processen. Familiebedrijven hebben immers vaak duidelijke visies en waarden voor hun onderneming. Om deze visie voort te kunnen zetten is een duidelijke strategie nodig, die het zeggenschap aan de volgende generatie kan overdragen. Een fiscaal advocatenbureau kan hierin helpen door een familiecharter uit te schrijven, family-governance structuren uit te werken of communicatie te faciliteren. Dit kan multidisciplinair met alle betrokken partijen gedaan worden, zoals accounts, notarissen en bankiers.

134

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.