Toe aan een carrièreswitch? Lees dan deze tips hoe je dat precies aanpakt 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Toe aan een carrièreswitch? Lees dan deze tips hoe je dat precies aanpakt

Zie je op tegen iedere, nieuwe week? Heb je een baan, maar moet je jezelf iedere maandagochtend met tegenzin uit bed slepen? Dan hebben we goed nieuws voor je: een carrièreswitch is realistischer dan ooit. Tussen de duizenden openstaande vacatures zit vast iets voor je tussen.

Nu horen we je denken: “Ik heb niet de juiste opleiding of ervaring op zak”. Vallen daarmee al je wensen en plannen direct in het water? Raak niet gelijk in paniek, want dat hoeft niet het geval te zijn. Want in dit artikel delen we enkele tips hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Ben je er klaar voor?

Wat zijn de redenen voor een carrièreswitch?

Je bent niet de enige die nadenkt over een nieuwe stap. De redenen om een carrièreswitch te maken, zijn persoonlijk en uiteenlopend. Dit kan gaan om ontevredenheid over de hoogte van het salaris, onregelmatige werktijden, hoge werkdruk of omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging.

Het is vooral belangrijk dat werk loont, toch? Nou, niet helemaal. Natuurlijk is dit belangrijk voor je levensonderhoud, maar ook voor je mentale gezondheid. Werk waarmee je tevreden bent zorgt onder meer voor een goed humeur, minder ziekteverzuim en draagt positief bij aan je privéleven. Niemand vindt het leuk om tegen zijn of haar werkdagen op te zien, niet waar?

Toe aan een carrièreswitch? Lees dan deze tips hoe je dat precies aanpakt 14

Hoe maak ik dan een carrièreswitch?

Sta je te trappelen om je in een nieuwe uitdaging te storten? Dan is het wellicht tijd voor een nieuwe uitdaging. Natuurlijk is een switch maken spannend en ingrijpend. Maar je moet ervan uit gaan dat het je veel brengt. Hoe maak je dan een carrièreswitch? Daar duiken we in.

1.      Vraag je af “waarom”

Als eerste leg je je huidige loopbaan onder het vergrootglas. Wáárom denk jij aan switchen van baan? Dit is een belangrijke stap om te nemen. Het geeft namelijk aan wat je mist op je werkplek.

Het voorkomt ook dat je halsoverkop beslissingen neemt, terwijl je hier eigenlijk niet achterstaat. We raden je aan om hier voldoende de tijd voor nemen. Plan, waar mogelijk, wat vrije tijd in om tot de juiste conclusies te komen.

2.      Breng je kwaliteiten in kaart

Oké, je bent erachter gekomen dat je huidige baan jou niet langer plezier bezorgt. Daar kun je wat aan doen. Om erachter te komen welke loopbaan bij jou past, kijk je naar je kwaliteiten. Waar ben jij goed in? Welke kwaliteiten moeten terugkomen in een volgende baan?

3.      Wat heb je ervoor nodig?

Door de openstaande vacatures, kun je verschillende kanten op. Maar er zijn sectoren waarbij een opleiding of bijscholing essentieel is. Gelukkig is het mogelijk om je te laten bijscholen, op ieder gebied.

Breng daarom in kaart wat je precies nodig hebt en hoe ver je komt met je huidige diploma’s. Wil je bijvoorbeeld WMO consulent worden, maar zat je hiervoor in een heel andere sector? Dan is een opleiding WMO consulent een belangrijke stap om te nemen.

4.      Maak contact

Je weet wat je dromen, wensen en doelen zijn op het gebied van nieuw werk. Ook weet je wat je nodig hebt. Als je nog niet weet waar je moet beginnen, kan het verstandig zijn om contacten op te doen. Hoe groter je netwerk wordt, hoe groter de kans is dat de gewenste switch lukt.

Samengevat

Door de openstaande vacatures en veranderende wereld, is het toegankelijker dan ooit om een carrièreswitch te maken. Zo haal je weer plezier en voldoening uit je werk. Maar, onderzoek eerst wat je nodig hebt. Spreekt bijvoorbeeld de sector bestuurskunde je aan? Dan is een bestuurskunde master essentieel.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

920

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.