Opvallende trend: koopkracht blijft gelijk, terwijl de economie groeit 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Opvallende trend: koopkracht blijft gelijk, terwijl de economie groeit

Anno 2022 leveren we in bijzondere tijden. De economie is sinds de coronapandemie flink gegroeid, maar dit voelen we nog niet in onze portemonnee. Waar blijft dit geld dan precies? Wat is de reden dat de koopdracht van de gemiddelde Nederlander niet stijgt? En wat zijn de verwachtingen op de korte termijn?

Onvoorspelbare toekomst

De toekomst is op dit moment vrij onvoorspelbaar. Dit is uiteraard altijd het geval, maar door de oorlog in Oekraïne is dit extreem. Zo kwam de NAVO al met een waarschuwing dat we mogelijk met een ernstig voedseltekort te maken gaan krijgen.

De kans is groot dat deze oorlog ook van invloed gaat zijn op onze economie. We voeren immers redelijk veel handel met Oekraïne en Rusland; des te langer de oorlog aanhoudt, des te groter de economische klap wordt.

In hoeverre dit van invloed op de koopkracht gaat zijn, is eveneens onvoorspelbaar. Sowieso is het in de afgelopen periode lastig gebleken om de toekomst van de koopkracht in te schatten.

Groei tijdens coronajaren

Tijdens de coronajaren, 2020 en 2021, hebben we met een opvallende groei te maken gehad. De koopkracht kon in deze jaren groeien, ondanks dat nagenoeg de gehele maatschappij lam gelegd was.

Bekijk ook:
Efficiëntie en Veiligheid in Magazijnen door Geavanceerde Verlichtingsoplossingen

De verwachting is echter dat nú, na de coronapandemie, de koopkracht gelijk blijkt. Uiterst opvallend, aangezien de economie wel aan het groeien is. Dit heeft mogelijk met de oorlog in Oekraïne te maken, maar ook met de stijgende prijzen.

Opvallende trend: koopkracht blijft gelijk, terwijl de economie groeit 17

Stijgende prijzen in Nederland

In het afgelopen jaar is nagenoeg alles duurder in Nederland geworden. Het gas, de elektriciteit, de brandstoffen, de boodschappen en de huizen zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Juist deze voorbeelden treffen veel mensen hard in de portemonnee.

De stijging van de gasprijzen is bijvoorbeeld ongekend te noemen. Door deze stijging is het voor veel minima lastig(er) geworden om het hoofd boven water te houden. De overheid is nu met een regeling gekomen, maar het is de vraag of dit zoden aan de dijk gaat zetten. De stijgende prijzen zijn in ieder geval bij iedereen een doorn in het oog.

Onzekerheid over de AOW bedragen

Dat we in onzekere en onvoorspelbare tijden leven, mag inmiddels duidelijk zijn. Wat de AOW bedragen 2023 gaan worden, is hierdoor ook lastig te voorspellen. Volgens experts is het echter wel de hoogste tijd dat de AOW bedragen omhoog gaan.

De reden daarvoor is hierboven uitgebreid besproken; de stijgende prijzen. Voor mensen die van een AOW leven, is het leven significant duurder geworden. Aangezien de AOW bedragen niet met dezelfde percentages stijgen, levert dit voor veel AOW’ers mogelijk problemen op. De verwachting is dat de AOW bedragen in 2023 hoger komen te liggen, maar hier valt nog niks met zekerheid over te zetten.

Bekijk ook:
Het verrassende leven van kerstpakketten leveranciers na december

Opvallende trend: koopkracht blijft gelijk, terwijl de economie groeit 18

Onzekerheid voor veel starters

Niet alleen AOW’ers hebben met veel onzekerheid te maken, maar ook starters. Het is dagelijks wel in het nieuws te lezen; starters kunnen op geen enkele manier meer een huis kopen. De huizenprijzen zijn door het dak gevlogen, onder meer door de ongekend lage rente. Het feit dat de rente nu (flink) aan het stijgen is, zorgt mogelijk voor een flinke kentering.

Turbulente toekomst

Nibud omschrijft de toekomst als ‘turbulent’. Dit heeft met bovenstaande redenen te maken, maar ook met enkele nationale pijnpunten. Vanuit Nederland moet iets gedaan worden aan de klimaatcrisis, waardoor we in een grote energietransitie zitten.

Daarnaast krijgen we op dit moment met een toestroom van oorlogsslachtoffers te maken en liggen de huizenprijzen nog steeds veel te hoog. Voldoende zaken waar de overheid zich op moet storten. En voldoende zaken die van grote invloed op de koopkracht (kunnen) zijn.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.