Als je in loondienst bent, krijg je aan het eind van de maand je salaris overgemaakt. Werk je als zelfstandige, dan moet je facturen sturen naar je opdrachtgevers en/of klanten. Dit brengt niet alleen extra werk met zich mee, ook hebben je klanten recht op een betalingstermijn van dertig dagen. Dat betekent dat je altijd sowieso een maand moet wachten op je geld. Als je als ondernemer aan je bedrijf wilt bouwen, is het fijn om je geld sneller te ontvangen. Er zijn manieren om te zorgen dat je je geld sneller ontvangt, denk bijvoorbeeld aan factoring. In dit artikel laten we je zien wat je opties zijn.
Maak afspraken over de betalingstermijn
Wettelijk gezien hebben je klanten recht op een betaaltermijn van dertig dagen. Dat wil echter niet zeggen dat zij dit ook altijd nodig hebben. Sommige bedrijven vinden het geen probleem om facturen meteen uit te betalen, of om de betaaltermijn te verkorten. Het is daarom geen vreemde vraag als een kleine ondernemer een kortere betaaltermijn voorstelt. Regelmatig hanteren kleinere ondernemers een betaaltermijn van twee weken, mits dit van tevoren goed is afgestemd met de klant. Een andere, doeltreffende manier om de betaaltermijn te verkorten, is door de klant een korting aan te bieden als deze de factuur sneller betaalt. Voor de klant kan dit een mooi voordeel opleveren en jij hebt je geld sneller op je rekening staan. Hou er echter wel rekening mee dat de klant hoe dan ook altijd het recht heeft om toch 30 dagen te wachten met betalen. Kortingen nemen dit recht niet weg.
Je kunt je factuur verkopen aan een factoringbedrijf
Een andere manier om snel geld te ontvangen, is door een factoringbedrijf in te schakelen. Je kunt je factuur verkopen aan deze tussenpartij die vervolgens je factuur gelijk uitbetaalt. Het factoringbedrijf neemt vervolgens contact op met de klant en handelt de betaling voor je af. Het voordeel van factoring is dat je nooit meer op je geld hoeft te wachten. In ruil voor een klein percentage van het totaalbedrag, koop je als het ware de betaaltermijn af. Een ander voordeel van een factoringbedrijf is dat als je klant laat betaalt, jij daar geen werk van hebt. Mocht het nodig zijn om een incassobureau in te schakelen, dan regelt het factoringbedrijf dit voor je. Zo kun jij je volop blijven concentreren op je onderneming.
American factoring: zo nu en dan facturen verkopen
Als je met een factoringbedrijf samenwerkt, stuur je al je facturen via hen. Wil je dit niet, dan kun je ook incidenteel gebruik maken van factoring. Dit heet American factoring. Je stuurt in dit geval enkel de facturen toe die je gelijk wilt laten uitbetalen. De kosten van deze dienst liggen vaak iets hoger, maar verder is het idee hetzelfde. Kijk altijd goed naar de voorwaarden die het factoringbedrijf stelt. Factoring kan alleen ingeschakeld worden voor facturen van het ene naar het andere bedrijf. Ook moeten alle partijen kredietwaardig zijn.
Plaats een reactie