Nieuw huis gekocht? Denk aan deze woonverzekeringen! 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Nieuw huis gekocht? Denk aan deze woonverzekeringen!

Heb je in deze oververhitte woningmarkt een nieuw huis gekocht? Van harte gefeliciteerd. Dat je maar met veel plezier in dit huis gaat wonen! Om het wonen zo plezierig mogelijk te maken, is het advies om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten. Dit kun je uiteraard nooit 100% doen, maar je kunt het wel grotendeels doen. Dát doe je door meerdere woonverzekeringen af te sluiten.

Zijn woonverzekeringen verplicht?

Nee, wettelijk gezien ben je niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Maar, het is wel goed mogelijk dat een hypotheekverstrekker hier een verplichting voor opneemt. Zolang er een hypotheek op het huis rust, betekent dit dat je verplicht een woonverzekering moet hebben lopen.

Heb je een nieuw appartement gekocht? Dan heb je met de verzekering(en) van de VVE te maken. De verzekering van de VVE beschermt het gebouw en ook de bewoners tegen mogelijke financiële gevolgen. Voordat je een appartement koopt, is het belangrijk om hier goed navraag over te doen. De verkopende makelaar zou je hier alles over moeten kunnen vertellen.

Welke verzekeringen zijn aan te raden?

Als je een eigen huis hebt, is het verstandig om meerdere verzekeringen af te sluiten. Deze verzekeringen kosten uiteraard geld, maar leveren veel meer op. Op het moment dat er daadwerkelijk sprake van schade is, ben je maar al te blij met de verzekering. Onder meer onderstaande verzekeringen zijn het aanraden waard.

Bekijk ook:
Private lease: voordelig en flexibel autorijden

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk altijd een goed idee. Je bent hiermee namelijk verzekerd tegen schade aan anderen. Bij nagenoeg alle schaden hoef je dankzij deze verzekering niet zelf voor de kosten op te draaien.

Wat voor jou de beste aansprakelijkheidsverzekering is, hangt van je (woon)situatie af. Woon je bijvoorbeeld alleen? Dan hoef je uiteraard alleen voor jezelf zo’n verzekering af te sluiten. Woon je samen met je partner en kinderen? Dan is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering voor het gehele gezin af te sluiten.

Bij het afsluiten van zo’n verzekering heb je uit meerdere verzekerde bedragen de keuze. Deze bedragen lopen in de meeste gevallen van 1.000.000 tot 2.500.000 euro.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering is een prima voorbeeld van een gangbare woonverzekering. Met deze verzekering dek je je in tegen schade aan alle spullen die níet in het huis vast zitten. De schade aan deze spullen kan bijvoorbeeld door diefstal, brand of lekkage ontstaan.

Over de exacte dekking van een inboedelverzekering bestaat veel onduidelijkheid. Belangrijkste om te weten is dat het om alle zaken gaan die niet aan het huis vastzitten.

Bekijk ook:
Wel of juist niet zelf online boekhouden als ondernemer?

De keuken valt zodoende niet onder een inboedelverzekering. Zijn echter allerlei keukengerei door een brand kapot gegaan? Deze keukengerei valt wél onder de inboedelverzekering. Een koffiemachine kan immers niet aan je woning vastzitten.

Opstalverzekering

Met alleen een inboedelverzekering ben je er niet altijd. Er kan immers ook schade ontstaan aan de elementen die wél aan je huis vastzitten. Om je tegen de schade aan deze elementen in te dekken, biedt een opstalverzekering uitkomst.

Een opstalverzekering dekt schade ontstaan door bijvoorbeeld een lekkage, storm of brand. Het gaat hierbij om allerlei zaken die aan je woning vastzitten. De keuken is hier een voorbeeld van, evenals de schoorsteen en de centrale verwarming.

Weet je niet zeker of iets onder de opstalverzekering valt? Stel jezelf dan de volgende vraag: Is het mogelijk om het object mee te verhuizen naar een andere woning? Bij bijvoorbeeld een keuken is dit antwoord helder: nee, dit kan niet. Dit geldt eveneens voor de centrale verwarming. Dit zijn voorbeelden van objecten die nagelvast aan de woning zitten.

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.