Hoe kun je profiteren van de overwaarde op je huis? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe kun je profiteren van de overwaarde op je huis?

De laatste jaren zijn vrij bizar te noemen. Toen het coronavirus zijn intrede maakte, was de verwachting dat veel mensen het financieel zwaar zouden krijgen. Het omgekeerde is uiteindelijk gebeurd; veel mensen hebben financieel gezien relatief makkelijk deze pandemie overleefd.

In de huizenmarkt gebeurde ook iets bijzonders; alle huizen werden fors duurder. Voor een normaal rijtjeshuis in de Randstad betaal je momenteel al meer dan 400.000 euro. Dit was drie jaar geleden ondenkbaar, maar nu behoort het tot de realiteit.

Deze realiteit pakt voor sommige mensen beter uit dan voor andere mensen. Wil je op dit moment een nieuw huis kopen of ben je een starter? Dan is de huidige huizenmarkt geen feestje. Je moet ongekend veel geld bieden op een huis, terwijl je mogelijk beseft dat dit huis het bedrag niet waar is. Voor andere mensen is de huidige realiteit echter heel interessant; zij hebben een flinke overwaarde op hun huis. Met deze overwaarde kun je de nodige kanten op.

Een ander huis kopen

Heb je op dit moment een flinke overwaarde op je woning? Dan kun je deze overwaarde prima voor de koop van een nieuw huis kopen. Concreet betekent dit dat de totale hypotheekwaarde lager uitvalt; de overwaarde gebruik je immers voor de koop van je nieuwe huis. Het bedrag waarvoor je uiteindelijk een hypotheek af moet sluiten, is hierdoor significant lager.

Bekijk ook:
Marketingbudgetten 2023: 9,1% van de bedrijfsomzet

Overwaarde hypotheek opnemen

Je overwaarde hypotheek opnemen; dit is bij sommige banken mogelijk. Althans; dit is mogelijk als jij en je partner bieden de AOW-leeftijd bereikt hebben. Op het moment dat je woning meer waard is dan de hypotheek, kun je onder voorwaarden een deel van de overwaarde opnemen. Dit geld kun je gebruiken om het huis te verbouwen, om (klein)kinderen te ondersteunen op financieel gebied of als aanvulling op het pensioen.

Hypotheekrente verlagen

Op het moment dat je huis méér waard is dan je hypotheek, is dit mogelijk van invloed op de risicoklasse. Des te kleiner het risico voor een hypotheekverstrekker is, des te lager de rente uitvalt. De overwaarde op je hypotheek kun je zodoende inzetten voor het verkrijgen van een lagere hypotheekrente. Dit bespaart op termijn uiteraard veel geld.

Huis verbouwen

Hoe kun je profiteren van de overwaarde op je huis? 15

Heb je al langer het idee om je huis te verbouwen, maar kon dit financieel gezien niet uit? Dan is dit wellicht het moment om toch wel je huis te verbouwen. De overwaarde op je woning kun je namelijk gebruiken om je huis of tuin op te knappen. Door de overwaarde voor een verbouwing te gebruiken, ben je op een slimme en duurzame manier bezig. Door de verbouwing wordt de woning immers (nog) meer waard.

Bekijk ook:
Het bijzondere verhaal achter de rijkste Nederlander van dit moment

Een andere woning kopen

Heb je significant veel overwaarde op je woning? Dan kun je deze overwaarde inzetten voor de koop van een tweede woning. Dit kun je voor jezelf doen, maar kun je ook voor bijvoorbeeld je kind doen. Houd hierbij wel rekening met alle wettelijke verplichtingen; deze verschillen soms per gemeente!

Laat je uitgebreid informeren/adviseren

Het opnemen van de overwaarde is geen dagelijkse kost. Je doet er daarom verstandig aan om je hier goed in te verdiepen. Bij Van Bruggen Adviesgroep kun je terecht voor een uitgebreid adviesgesprek. Tijdens dit gesprek wordt naar je huidige situatie gekeken, inclusief de wensen die je hebt. Aan de hand daarvan wordt gezamenlijk gekeken naar de beste optie.

Als er een overwaarde op je woning zit, kun je hier in ieder geval veel kanten op. Het kan hoe dan ook geen kwaad om je eens in de mogelijkheden te verdiepen!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.