Belgen bang voor hun baas: 25% heeft nachtmerries 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Belgen bang voor hun baas: 25% heeft nachtmerries

Onder een nachtmerrie verstaan we een onaangename droom die sterke emoties oproept zoals angst maar ook wanhoop of verdriet. Tot en met de 19e eeuw geloofde men dat een nachtmerrie werd veroorzaakt door een boze geest die op de borst van de slapende ging zitten. Men noemde een dergelijke geest ook een mara en dat is een van de verklaringen voor het woord nachtmerrie.

Er is echter ook een mythologische godin met de naam Mara. Zij kon zich voordoen als een merrie, soms met negen hoofden, en werd verantwoordelijk geacht voor boze dromen. Vooral in Duitsland ging dit geloof zo ver dat mensen gerstekorrels rond hun bed strooiden om nachtmerries te voorkomen. Hierdoor zou Mara zo worden afgeleid dat ze vergat waarvoor ze gekomen was.

Tegenwoordig gelooft men dat nachtmerries vooral veroorzaakt worden door stress en spanning. Een horrorfilm of griezelig boek kan ook soms aanleiding geven tot een boze droom.

Bekijk ook:
Wat vertellen nachtmerries ons?

Bang zijn voor je baas is geen grapje

Een onderzoek in België maakt duidelijk dat ook bij moderne arbeidsverhoudingen de angst er nog goed inzit bij de werknemers. Een op de vier (!) werknemers in België zegt nachtmerries te hebben vanwege zijn werkgever. Dat geeft zoveel problemen dat 16% van de werknemers er zelfs over denkt om hulp te gaan zoeken. Het verschil tussen Vlamingen en Walen is hierbij opmerkelijk. Het zijn vooral de Vlamingen die de meeste problemen hebben. De reden waarom Vlaamse werknemers zoveel boze dromen hebben, is niet onderzocht. Het is echter wel duidelijk dat de arbeidsverhoudingen in Vlaanderen meer gespannen zijn dan in Wallonië. Zo is maar 20% van de Vlaamse werknemers tevreden over zijn baas, bij de Walen is dat 33%.

Buiten het werk heeft de Vlaamse werknemer geen enkele behoefte om zijn baas beter te leren kennen: 70% wil geen sociale contacten met de werkgever en slechts 3% geeft aan bevriend te zijn met zijn baas. In Wallonië is dat respectievelijk 50% en 5%.

bang voor de baas

Waarom zou je bang zijn voor je baas?

Bij eerder onderzoek is gebleken dat in veel bedrijven en instellingen nog een angstcultuur heerst waarover niet wordt gesproken buiten het bedrijf. Bekend is het voorbeeld waarbij de hoogste baas tijdens lange vergaderingen iedereen verbood om naar het toilet te gaan. Als hij zelf moest, plaste hij ten overstaan van alle aanwezigen in de wasbak in de vergaderruimte. Niemand durfde daar op te reageren. Volgens psychologen zijn er meerdere redenen waarom er niet meer naar buiten komt over de structuren binnen een instelling als die niet in orde is:

  • De angst voor gevolgen. Als jij je uitspreekt en anderen steunen je niet, bestaat er een grote kans dat jij bestraft zal gaan worden. Dat kan betekenen dat je kansen op promotie verminderen tot zelfs ontslag.
  • Er verandert toch niets. Vaak heeft men er geen vertrouwen in dat er maatregelen worden genomen omdat de leidinggevenden immers elkaar zullen steunen.
  • Vermijden van conflict. Weinig mensen kunnen tegen kritiek. Als er kritiek wordt geuit zal dat bijna altijd tot conflicten leiden.
  • Geen opschudding veroorzaken. Als het probleem te overzien lijkt, accepteren de meeste werknemers het maar.

Hoe denk jij over jouw baas?

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.