Hoeveel landen zitten er in de EU? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoeveel landen zitten er in de EU?

Uit hoeveel landen bestaat de Europese Unie? In dit artikel geven we een antwoord op die vraag én kijken we naar de ontstaansgeschiedenis van de EU. 

Op dit moment bestaat de Europese Unie uit 27 landen. Dat was wel eens anders, want in de beginjaren bestond deze samenwerking uit slechts 6 landen en nog niet zo lang geleden telde de EU zelfs 28 landen. Door de jaren heen zijn veel landen toegetreden tot de Unie, maar heeft ook één land het lidmaatschap opgezegd. Daarnaast kan de EU in de toekomst weer nieuwe landen begroeten, dus wie weet gaat de samenstelling al gauw weer veranderen.

Bekijk ook:
Top 100 vakantiebestemmingen in Europa

Overzicht van landen in de EU

In 1957 werd het Verdrag van Rome getekend en dat betekende het begin van de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Dit verdrag werd getekend door België, de Bondsrepubliek Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland en was de basis van de Europese Unie. Deze zes landen waren de eerste leden van de voorloper van de EU.

In 1973 sluiten drie landen zich bij de EEG aan. Vanaf dat moment zijn ook Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk lid. In 1981 krijgt de EEG een nieuw gezicht, want op dat moment voegt Griekenland zich toe aan het gezelschap. Niet veel later sluiten ook Portugal en Spanje zich in 1986 aan bij de EEG. Vanaf dat moment bestaat de samenwerking uit twaalf verschillende landen.

Europese Gemeenschap

In 1995 wordt de samenwerking verder uitgebreid, want dan sluiten ook Finland, Zweden en Oostenrijk zich aan. De naam van de samenwerking tussen de landen is sindsdien ook veranderd. Nu is er geen sprake meer van het Europese Economische Gemeenschap, maar spreekt men van het Europese Gemeenschap (EG).

In 2004 sluit een recordaantal landen zich bij de Europese Gemeenschap aan. De landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije én Tsjechië zijn vanaf dat moment officieel lid van de EG. Daar blijft het echter niet bij, want in 2007 sluiten weer twee landen zich aan bij de EG.

Europese Unie

In 2009 verandert het Europese Gemeenschap in de Europese Unie en in 2013 wordt de EU verder uitgebreid door de toetreding van Kroatië. Vanaf dit moment bestaat de EU uit maar liefst 28 landen en dit is het grootste aantal lidstaten dat de EU in de geschiedenis heeft gekend.

In 2020 gebeurt er iets unieks in de geschiedenis van de EU, want voor het eerst besluit een land het lidmaatschap op te zeggen. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU na een bindend referendum en vanaf dat moment bestaat de EU uit nog maar 27 landen.

Dit zijn nu alle landen van de EU nog een keer op een rij:

 1. België
 2. Duitsland
 3. Frankrijk
 4. Italië
 5. Luxemburg
 6. Nederland
 7. Denemarken
 8. Ierland
 9. Griekenland
 10. Portugal
 11. Spanje
 12. Finland
 13. Oostenrijk
 14. Zweden
 15. Cyprus
 16. Estland
 17. Hongarije
 18. Letland
 19. Litouwen
 20. Malta
 21. Polen
 22. Slovenië
 23. Slowakije
 24. Tsjechië
 25. Bulgarije
 26. Roemenië
 27. Kroatië
Bekijk ook:
Quiz: Wat weet je van de Europese Unie?

Nieuwe landen bij de EU?

Het is goed mogelijk dat de EU in de toekomst weer nieuwe landen begroet. Zo zijn er momenteel 5 kandidaat-lidstaten van de EU waarbij er momenteel wordt gekeken over een eventuele toetreding. Dat zijn de volgende landen:

 1. Turkije
 2. Montenegro
 3. Noord-Macedonië
 4. Servië
 5. Albanië

Daarnaast worden Bosnië en Herzegovina en Kosovo ook genoemd als potentiële lidstaten in de toekomst.

IJsland, Noorwegen en Zwitserland hebben in de geschiedenis ook meerdere keren een EU-lidmaatschap overwogen. IJsland deed zelfs een officieel verzoek tot toetreding, maar trok zichzelf ook weer terug. Noorwegen en Zwitserland hielden EU-referenda, maar toetreding werd steeds door de bevolking afgewezen.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.