3d printen
Saved Read later
Deel dit bericht

Nieuwe techniek maakt zorg goedkoper

Ieder jaar worden de kosten voor de zorg hoger en dus merken mensen dat in hun portemonnee. Het jaarlijkse zorgverzekering vergelijken levert dan wel de voordeligste verzekering op, maar zelfs de goedkopere zorgverzekeringen worden ieder jaar iets duurder. De oorzaak is meervoudig en zit hem bijvoorbeeld in vergrijzing. Maar, gek genoeg, ook in de verbetering van de zorg. Doordat we meer ziektes kunnen bestrijden, is er meer zorg te verlenen en leven we langer. Wat weer meer vergrijzing inhoudt. Nieuwe techniek kan de zorg echter ook betaalbaarder maken. Wij lopen een aantal van deze veelbelovende ontwikkelingen langs.

Apps en zorg

Natuurlijk is iedereen bekend met apps en hun diverse toepassingsmogelijkheden. Toch hebben apps mogelijkheden waaraan je wellicht nog niet hebt gedacht. De zorg kan dankzij apps effectiever en daardoor ook goedkoper worden. Vooral omdat het een deel van de zorg terug naar de patiënt kan brengen. Zo is er bijvoorbeeld een leefstijlcoaching-app voor zieke patiënten, bijvoorbeeld voor mensen met diabetes. Door adviezen op te volgen via de app leven deze mensen gezonder. Met als gevolg dat er minder complicaties optreden en minder medicijnen nodig hebben. Ook zijn er apps voor de geestelijke gezondheidszorg, waarbij cliënten op afstand hulp geboden wordt door een hulpverlener. Deze diensten dragen bij aan beter herstel maar ook zeker aan preventie. En daar valt kostentechnisch het meeste te winnen.

Bekijk ook:
Dompel jezelf onder in puur geluid met de Bose QuietComfort 35 II

3D-printing

Met 3D-printing kunnen de zorgkosten gereduceerd worden én kan de zorg beter worden. Zo worden er al protheses met een 3D-printer gemaakt. Geen overbodige luxe, want protheses zijn zeer prijzig. Deze techniek is echter nog volop in ontwikkeling en het 3D-printen van protheses is zeker nog niet de norm. Maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Door het gebruik van een 3D-printer vallen er straks stappen weg tussen productie en distributie en kunnen er veel kosten bespaard worden. Wellicht heeft iedereen straks een 3D-printer in huis en kunnen patiënten hun eigen medische hulpmiddelen of protheses printen, zonder dat er een fabrikant aan te pas komt.

Robotisering

Bij deze ontwikkeling kunnen we onszelf waarschijnlijk nog het meeste voorstellen binnen de context van de zorg. Er zijn tenslotte al operatierobots. Maar robots komen in de zorg zeker niet alleen aan de operatietafel van pas. Het bestrijden van eenzaamheid bij ouderen is een toepassing waarbij volop met robots geëxperimenteerd wordt. Hierdoor kan de hulpverlener zich meer op andere taken focussen. In de toekomst kan een dergelijke gezelschapsrobot ook diagnostische taken krijgen, zodat gezondheidsproblemen eerder gesignaleerd worden. En ook van vroege diagnose geldt dat het niet alleen van de patiënt heel gunstig is, maar ook voor kosten van de zorg in zijn algemeenheid.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.