Engelse speler geschort voor 10 jaar voor het gokken op eigen wedstrijd 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Engelse speler geschort voor 10 jaar voor het gokken op eigen wedstrijd

Voetballers en gokken gaan om de een of andere reden hand in hand. Ik denk dat je dat over elke sport kunt zeggen, maar de voetbalwereld wordt er het meest mee geassocieerd.

Volgens een enquête van de Vereniging van Contractspelers (VVCS), die voetballers vertegenwoordigt, zegt de helft van de beroepssporters wel eens te wedden op wedstrijden. En hoewel gokken op thuiswedstrijden illegaal is, doet 11 procent van hen dat toch. Een speler is voor 10 jaar geschorst van professioneel voetbal nadat hij had gewed op een wedstrijd waarin zijn eigen team speelde.

Geen verrassing

Het is geen geheim dat veel voormalige profvoetballers zware gokkers zijn. Winston Bogarde en Patrick Kluivert, twee Nederlanders die ooit tot de beste spitsen van Europa behoorden, hebben samen miljoenen euro's vergokt. ADO Den Haag-doelman Tom Beugelsdijk werd in maart 2017 door de KNVB voor vijf wedstrijden geschorst. De schorsing kwam na een controverse over beschuldigingen dat hij had gewed op wedstrijden in de binnenlandse competitie van zijn land en tegen spelers van Club Brugge en Genk tijdens Europa League wedstrijden tussen 2013-15. Het is volgens de regels van de KNVB voor spelers verboden om te gokken op duels in competities waar zij zelf uitkomen. Veel mensen hier lokaal spelen op sites zoals betFIRST.

De Engelse speler Kynan Isaac

De Football Association (FA) heeft speler Kynan Isaac geschorst omdat hij opzettelijk een gele kaart pakte. Hij werd betrapt tijdens een FA Cup wedstrijd op 18 oktober, en mag nu 10 jaar geen professioneel voetbal meer spelen.

Bekijk ook:
De laatste, meest opvallende trends op het gebied van wakeboarden en (kite)surfen

Dit incident vond plaats tijdens een wedstrijd die Isaac speelde voor zijn club, die het opnam tegen Shrewsbury Town uit de Engelse competitie (het zevende niveau). Omdat Isaacs team niet per se bekend staat om aandacht op het speelveld of betrokkenheid bij controversiële incidenten, geeft dit je weinig houvast bij het maken van je weddenschap. Dat veranderde echter toen Stratford vorig jaar in de FA Cup moest spelen. Deze wedstrijd werd live op TV uitgezonden, waardoor bookmakers meer weddenschappen konden aanbieden dan normaal, vanwege de toegenomen belangstelling van gokkers.

Isaac en zijn vrienden dachten een goed plan te hebben bedacht: ze plaatsten allemaal een forse weddenschap dat Isaac een gele kaart zou pakken en zouden veel geld winnen. Bij de bookmakers gingen de alarmbellen af toen Isaac in de 84e minuut een gele kaart kreeg – en zij betaalden de weddenschappen op dit incident niet uit. Een totaal van £1,744.02 was ingezet dat Isaacs een overtreding zou krijgen tijdens deze wedstrijd.

Tijdens de 53 minuten voor de wedstrijd van die avond werd bijna £2000 ingezet. Drie spelers die meer dan £6.000 zouden hebben ontvangen als ze hadden gewonnen, hebben nooit meer iets gehoord van de bookmaker – wat neerkomt op bijna €7000!

Bekijk ook:
Haal alles uit je training: de top 5 sporthorloges van nu

Veder onderzoek op Isaac

Na de wedstrijd werd de FA door de Engelse toezichthouder kansspelen, de Gambling Commission, gewezen op ongewone activiteiten. De eenheid informeerde de Football Association dat een gokwaarschuwing was ingediend bij een integriteitsvereniging over weddenschappen op deze wedstrijd. Op 11 november 2021 bracht de bookmaker de FA rechtstreeks op de hoogte van zijn bezorgdheid.

De FA keek naar WhatsApp-berichten waarin Isaac grapte over het krijgen van een creditcard om zijn rekeningen te betalen. De FA beschreef deze uitwisseling, die plaatsvond op 19 oktober nadat bevestigd was dat de wedstrijd op televisie zou worden uitgezonden, als “ondubbelzinnig”. Bijvoorbeeld: “Kynan Isaac bespreekt openlijk het krijgen van een kaart [in de wedstrijd] met de bedoeling geld te verdienen met weddenschappen,” aldus de officials in Wembley Stadium.

De 29-jarige ontkende dat hij probeerde een kaart te krijgen en beweerde dat hij niet wist dat iemand geld op hem had ingezet. In een interview zei de voetballer dat hij pas uren voor de aftrap wist dat hij ging spelen, zodat het voor hem onmogelijk was om geld te verdienen aan het krijgen van een gele kaart.

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.