Diefstal van e-bikes rijst de pan uit: zo voorkom je een diefstal 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Diefstal van e-bikes rijst de pan uit: zo voorkom je een diefstal

Het zijn schrikbarende cijfers; de diefstallen van fietsen in ons land. Deze cijfers gaan op voor de ‘normale’ stadsfietsen, maar gaan ook meer en meer op voor de e-bikes. Meer en meer e-bikes worden in ons land gestolen. Of er wordt op z’n minst een diefstalpoging gedaan.

Kun je nou helemaal voorkomen dat je e-bike gestolen wordt? Nee, dat is een utopische gedachte. Desalniettemin zijn er meerdere zaken waarmee je een mogelijke diefstal kunt voorkomen. Daarop is een fietsverzekering van InShared een mooie aanvulling. Mocht je e-bike onverhoopt gestolen worden, wil je zelf niet met de gebakken peren zitten. Sluit daarom altijd een fietsverzekering voor je e-bike af. En volg verder onderstaande tips op.

Zet je e-bike altijd op een drukke plek neer

Fietsdieven zijn dol op rustige straatjes, steegjes en andere plekken waar andere mensen komen. Op die plekken kunnen ze rustig hun gang gaan, zonder hierbij gestoord te worden.

Het advies is daarom om je e-bike altijd op een drukke plek neer te zetten. Zet je je e-bike bijvoorbeeld aan een hek op de Oudegracht in Utrecht neer? Of op het Leidseplein in Amsterdam? Dan is de kans een stuk kleiner dat je e-bike gestolen wordt. Op dergelijke plekken slaan dieven simpelweg niet al te graag toe.

Bekijk ook:
Zo laat je jouw motor shinen

Investeer in een goed slot

Nagenoeg elke fiets is standaard van een slot voorzien. Het advies is om echter in nóg een goed slot te investeren. Dit slot zou aan een paar eisen moeten voldoen:

  • Het slot moet over meerdere sterren beschikken. Des te meer sterren een slot heeft, des te diefstalbestendiger het slot is.
  • Neem een slot met een aparte cilinder. Door je fiets met twee verschillende sloten met aparte cilinders op slot te zetten, moet een dief twee sloten openmaken. Dit kost veelal teveel tijd, waardoor een dief in zo’n situatie liever voor een andere fiets kiest.

Daarbij is het advies ook om je fiets altijd op slot te zetten. Denk je even snel een boodschap te doen en daarbij genoeg te hebben aan alleen het slot op je fiets zelf? Dan kom je mogelijk al snel bedrogen uit. Zet in zo’n situatie je fiets ook goed op slot, bijvoorbeeld middels een beugel- of kettingslot.

Laat de accu nooit op je fiets zitten

Parkeer je je fiets in het openbaar? Laat de accu van de e-bike nooit op/in je fiets zitten. De meeste dieven hebben namelijk vooral trek in de accu’s van de e-bikes. Dit geldt overigens niet alleen voor de accu, maar ook voor het display. Mocht het display van je e-bike afneembaar zijn, is het advies om deze altijd af te nemen. Hiermee maak je een potentiële doorverkoop van de e-bike een stuk lastiger.

Bekijk ook:
Zo laat je jouw motor shinen

Maak gebruik van een pincode

Wist je dat meerdere e-bikes tegenwoordig van een pincodeslot voorzien worden? Alleen als je deze pincode invult, kan de elektrische motor ontgrendeld worden. Mocht jouw e-bike deze optie hebben, zou je hier altijd gebruik van moeten maken. Dit is een simpel doch efficiënt middel tegen een mogelijke inbraak.

Plaats een GPS tracker op je fiets

Met een GPS tracker kun je een diefstal inderdaad niet voorkomen. Wel kun je middels een app volgen waar je fiets zich op dat moment bevindt. Op deze manier kun je je gestolen e-bike mogelijk snel terugvinden. Uiteraard is het hierbij wel zaak om met je eigen veiligheid rekening te houden. Mensen die een e-bike stelen, zijn vaak geen lieverdjes. Schakel daarom de politie, indien je zeker weet waar je gestolen fiets zich bevindt.

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.