Peiling: BBB en VVD stijgen in de peiling, CDA en D66 grote verliezers 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: BBB en VVD stijgen in de peiling, CDA en D66 grote verliezers

Op 17 maart waren de Tweede Kamer verkiezingen in Nederland, maar sindsdien zijn de politieke voorkeuren van de stemmers toch al aardig veranderd. Hoewel de formatie niet echt stormloopt en Mark Rutte bijna ten onder ging na de “functie elders affaire” is de VVD nog erg populair bij de kiezer. Caroline van der Plas maakt ook een goede indruk in Den Haag en ziet daarom ook het aantal potentiële zetels flink stijgen. Sigrid Kaag maakt zich minder geliefd bij de kiezers en dat heeft tot een flinke daling geleid in de peiling. Verder is het CDA het vertrek van Pieter Omtzigt nog lang niet te boven gekomen. Dat blijkt uit de meest recente peiling van Maurice de Hond. 

BBB en Caroline van der Plas stijgen in de peiling

Tijdens de verkiezingen in maart was het nog even spannend of BBB wel in de Tweede Kamer zou komen, maar een paar maanden later is de partij van Caroline van der Plas al bijna niet meer weg te denken uit Den Haag. BBB zou nu op 7 zetels in totaal kunnen rekenen als er op dit moment verkiezingen zouden zijn, en dat is best indrukwekkend omdat de partij het nu nog met één zetel moet doen. Als BBB deze stijgende lijn vast weet te houden kan de partij zo maar een van de grootste partijen van Nederland worden.

VVD blijft de grootste van Nederland

De VVD werd tijdens de laatste Tweede Kamer verkiezingen voor de vierde keer op rij de grootste partij van Nederland en volgens de peiling is daar niks aan veranderd. Sterker nog, Mark Rutte zou nu maar liefst 37 zetels winnen volgens de laatste peiling. De trage formatie vol met commotie is dus (nog) niet schadelijk voor de VVD gebleken.

Dramatische peiling voor het CDA

Bij het CDA zullen alle seinen op rood staan, want de partij staat volgens de laatste peiling op slechts 7 zetels. Dat is historisch laag en daarmee lijkt het CDA flink te worden afgerekend op het vertrek van Pieter Omtzigt. Het kan nog slechter uitpakken als Omtzigt straks daadwerkelijk meedoet met een eigen partij met de volgende verkiezingen.

D66 daalt ook flink

De partij van Sigrid Kaag scoort op dit moment ook niet bepaald lekker in de peilingen. D66 zou volgens de laatste peiling rond de 18 zetels staan. D66 zou daarmee wel de op één na grootste partij van Nederland blijven, maar dit betekent toch een verlies van 6 zetels. Daar zullen de liberalen niet tevreden mee zijn.

Bekijk ook:
Politieke dilemma's: wat beslis jij?

Peiling Tweede Kamer 05-09-2021

Uit de peiling van De Hond blijkt dat de VVD wederom de grootste partij zou worden als er nu nieuwe verkiezingen worden gehouden. De partij van demissionair minister-president Mark Rutte staat nu op 37 zetels (+3 winst). D66 ziet kiezers weglopen en staat nu op 18 zetels (-6 verlies). De partij van Sigrid Kaag blijft daarmee de op een na grootste partij van Nederland. De PVV volgt met 16 zetels (-1 verlies) en lijkt dus weer zicht te hebben om weer de tweede partij van Nederland te worden.

De andere politieke partijen lijken op dit moment geen concurrentie te vormen voor de VVD en komen ook niet echt in de buurt van D66 en de PVV. De PvdA staat nu op 11 zetels (+2 winst). Daarachter volgen de SP met 9 zetels (geen verschil), de PvdD met 8 zetels (+2 winst) en GroenLinks met 8 zetels (geen verschil).

BBB staat nu op 7 zetels (+6 winst) in de peiling. Het CDA zou nu net zo groot worden als de nieuwe partij van Caroline van der Plas en peilt ook rond de 7 zetels (-8 verlies). Voor de ene partij is 7 zetels een geweldig resultaat, terwijl het voor de andere partij juist dramatisch is.

De kleine en nieuwe partijen doen het ook goed in de laatste peilingen. De ChristenUnie noteert een mooi resultaat met 6 zetels (+1 winst) in de peiling. Volt komt daarachter met 5 zetels (+2 winst). Ook JA21 van Joost Eerdmans staat nu op 5 zetels (+2 winst) in de peiling. Forum voor Democratie staat nu ook op 5 zetels (-3 verlies).  Daarachter volgen de SGP en DENK allebei met drie zetels, precies hetzelfde aantal dat ze nu in de Kamer hebben. BIJ1 staat nog steeds op 1 zetel (geen verschil) in de Kamer, net zoals de nieuwe partij BvNL. 50Plus heeft op dit moment geen zicht op een zetel. Is dit het einde van de ouderenpartij in Den Haag?

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.