Paraplu regen en onweer
Saved Read later
Deel dit bericht

Pak je paraplu maar uit de kast, veel regen en onweer op komst

Heb je een paraplu in huis? Prijs jezelf gelukkig. Want de komende dagen gaan ouderwets Hollands in het teken staan van veel vallend water en onweer. Verschillende regio’s hebben zelfs een code geel gekregen.  

Het is meer dan een eeuw geleden dat Nederland zo’n groot tekort aan water kende. De zomermaanden stonden vooral in het teken van zon, hitte en weinig regen. En dit tropische klimaat kennen we niet van ons koude kikkerlandje.

Hittegolf voorbij

We kunnen inmiddels concluderen dat de zomer van 2022 aardig goed is gelukt. Verschillende keren kwam de temperatuur tot ver boven de 30 graden uit en kreeg Nederland achterelkaar te maken met een hittegolf.

Hoewel hitte en vakantie de ideale cocktail is voor de zomer, heeft dit ook een keerzijde gehad. Nederland – en omliggende landen – kreeg te maken met een zwaar watertekort. Hoewel het drinkwater niet in gevaar kwam, heeft de natuur het zwaar te verduren gehad. Tot droogstaande havens en bermbranden aan toe.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Begin september stond eveneens in het teken van zomerse temperaturen, die in een aantal regio’s tot boven de 25 graden uitkwamen. Voorlopig is het gedaan met de pret.

Paraplu onmisbaar

Vanaf woensdag dalen de temperaturen en wordt er veel regen verwacht. Tussen dinsdag- en woensdagnacht is er zelfs een code geel afgekondigd door het KNMI en deze geldt voor heel Nederland. Vooral in het zuiden gaat het spoken en is het oppassen geblazen.

Hoewel Nederland toe is aan een beetje neerslag, heeft dit ook een keerzijde. Waar de vissen al de dupe waren van het watertekort, lijken ook de regenbuien geen goed te gaan doen.

Door zware regenbuien raken de wateren zeer vervuild en hierdoor blijft er nauwelijks zuurstof over voor de vissen. De verwachting is, dat de meeste vissen het moeilijk krijgen de komende dagen of zelfs doodgaan. Experts hebben burgers met klem geadviseerd geen reddingsacties op touw te zetten.

937

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.