in

Meest zonnige april sinds begin metingen

april zonuren

In 1901 zijn we begonnen met metingen van het weer. Deze maand hebben we de zonnigste april sinds het begin van deze metingen meegemaakt. Nog nooit zijn er zoveel zonuren geregistreerd in de maand april.

Zonuren

Vanochtend werd bekend gemaakt dat we deze maand al van 280,4 zonuren hebben mogen genieten. Het vorige record van april stond op 280,3 zonuren. Bij een dergelijke meting wordt gekeken naar het gemiddelde over heel Nederland. Waar het begin deze maand nog bewolkt was, kwam de zon flink opzetten in de opvolgende weken. Gemiddeld schijnt de zon in april zo’n 180 uur. Door de zonuren van deze maand komt het gemiddelde voor april volgend jaar op 195 zonuren. Aan het begin van de twintigste eeuw stond het gemiddelde nog maar op 145 uur.

Coronacrisis

Het grote aantal zonuren is waarschijnlijk te danken aan de coronacrisis. De lucht vanaf het Europese vasteland is zeer droog, waardoor er nauwelijks wolken kunnen ontstaan. Maar buiten dat, ligt het vliegverkeer grotendeels al meer dan een maand stil. Hierdoor ontstaan er minder sluierwolken. Hoeveel extra zon dit heeft opgeleverd is nog niet duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.