in ,

Ijsberg A68 brengt zeeleven in gevaar

Maandag gaat er een wetenschappelijk onderzoek van start

ijsberg a68

Een van de grootste ijsbergen ooit, de A68, boezemt wetenschappers angst in. De ijsberg begon in juli 2017 aan een eigen leven toen hij afbrak van de Larsen C-ijsplaat in Antarctica met een grootte van 5800 vierkante kilometer en een gewicht van een biljoen ton. De gemiddelde dikte was toen 280 meter. Nu zijn wetenschappers bang dat het zeeleven in gevaar is.

Ijsberg A68 brengt zeeleven in gevaar

De eerste twee jaar is de ijsberg nauwelijks in beweging gekomen door een blokkade van zeeijs, maar ondertussen is hij langzaam op gang gekomen en wordt hij in de Weddell Sea meegevoerd door stromingen rond Antarctica. Sindsdien wordt ijsberg A68 nauw gevolgd door satellieten. Vorige maand bereikte ijsberg A68 de zuidkust van South Georgia, een eiland met grote kolonies koningspinguïns en zeeolifanten. In zijn wateren zit veel fytoplankton – de basis van het zeeleven – en krill, wat gezien wordt als de smeerolie van de motor van al het zeeleven. Als ijsberg  A68 vastloopt bij South Georgia en de zeebodem met week- en schaaldieren en sponzen afschraapt en met zijn smeltwater de temperatuur van de wateren sterk beïnvloedt, dan kan dit desastreus zijn voor een van de rijkste biologische plekken op aarde.

Bekijk ook:
Peiling: Flinke winst voor kleine en nieuwe partijen

South Georgia

Toen ijsberg A68 vorige maan de zuidkust van South Georgia bereikte waren er al twee stukken afgebroken die de naam A68-B en -C kregen. De naam van ijsberg A68 veranderde hierdoor in A68-A. Het lijkt erop dat ijsberg A68-A op het zuidwestelijke deel van het eiland is gebotst. Op ongeveer 200 meter diepte brak A68-D af toen hij over de zeebodem schraapte. Dit stuk is ongeveer 150 vierkante kilometer groot. Enkele dagen later braken ook stukken E en F af. Ondertussen ziet het ernaar uit dat ijsberg A68-A weer in zuidwaartse richting drijft om binnenkort weer af te buigen in noordelijke richting waardoor hij opnieuw tegen het zuidoosten van South Georgia kan botsen.

Onderzoek

Het zeewater rond het eiland heeft een temperatuur van ongeveer 4 graden. Als die temperatuur ook maar een paar graden daalt door het smeltwater, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de leefomgeving. Ook het vastlopen van de ijsberg zou een probleem kunnen zijn omdat hij dan mogelijk wel tien jaar kan blijven liggen door zijn omvang. Walvissen zouden nog wel een andere plek kunnen vinden met krill, maar de pinguïns en zeeolifanten zouden afgesneden worden van hun voedselgebied. Maandag zal er een wetenschappelijke missie van de Britisch Antarctic Survey naar de Falkland-eilanden vertrekken. Zij gaan dan te water om de temperatuur, het zoutgehalte en de niveaus van het aanwezige plankton te meten. De metingen vinden vier maanden lang plaats. Er is natuurlijk ook een kans dat ijsberg A68-A na de eerste botsing gewoon langs South Georgia scheert.

Bekijk ook:
Steeds minder winkels in Nederland

 

Bekijk ook:

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Noodtoestand Londen

Noodtoestand uitgeroepen in Londen vanwege corona


Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/post.php on line 1023

Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/plugins/media-ace.php on line 128

Beste Guinness World Records van 2020