ijsberg a68
Saved Read later
Deel dit bericht

Ijsberg A68 brengt zeeleven in gevaar

Een van de grootste ijsbergen ooit, de A68, boezemt wetenschappers angst in. De ijsberg begon in juli 2017 aan een eigen leven toen hij afbrak van de Larsen C-ijsplaat in Antarctica met een grootte van 5800 vierkante kilometer en een gewicht van een biljoen ton. De gemiddelde dikte was toen 280 meter. Nu zijn wetenschappers bang dat het zeeleven in gevaar is.

Ijsberg A68 brengt zeeleven in gevaar

De eerste twee jaar is de ijsberg nauwelijks in beweging gekomen door een blokkade van zeeijs, maar ondertussen is hij langzaam op gang gekomen en wordt hij in de Weddell Sea meegevoerd door stromingen rond Antarctica. Sindsdien wordt ijsberg A68 nauw gevolgd door satellieten. Vorige maand bereikte ijsberg A68 de zuidkust van South Georgia, een eiland met grote kolonies koningspinguïns en zeeolifanten. In zijn wateren zit veel fytoplankton – de basis van het zeeleven – en krill, wat gezien wordt als de smeerolie van de motor van al het zeeleven. Als ijsberg  A68 vastloopt bij South Georgia en de zeebodem met week- en schaaldieren en sponzen afschraapt en met zijn smeltwater de temperatuur van de wateren sterk beïnvloedt, dan kan dit desastreus zijn voor een van de rijkste biologische plekken op aarde.

Bekijk ook:
Zien: Dit is het mooiste vliegveld ter wereld

South Georgia

Toen ijsberg A68 vorige maan de zuidkust van South Georgia bereikte waren er al twee stukken afgebroken die de naam A68-B en -C kregen. De naam van ijsberg A68 veranderde hierdoor in A68-A. Het lijkt erop dat ijsberg A68-A op het zuidwestelijke deel van het eiland is gebotst. Op ongeveer 200 meter diepte brak A68-D af toen hij over de zeebodem schraapte. Dit stuk is ongeveer 150 vierkante kilometer groot. Enkele dagen later braken ook stukken E en F af. Ondertussen ziet het ernaar uit dat ijsberg A68-A weer in zuidwaartse richting drijft om binnenkort weer af te buigen in noordelijke richting waardoor hij opnieuw tegen het zuidoosten van South Georgia kan botsen.

Onderzoek

Het zeewater rond het eiland heeft een temperatuur van ongeveer 4 graden. Als die temperatuur ook maar een paar graden daalt door het smeltwater, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de leefomgeving. Ook het vastlopen van de ijsberg zou een probleem kunnen zijn omdat hij dan mogelijk wel tien jaar kan blijven liggen door zijn omvang. Walvissen zouden nog wel een andere plek kunnen vinden met krill, maar de pinguïns en zeeolifanten zouden afgesneden worden van hun voedselgebied. Maandag zal er een wetenschappelijke missie van de Britisch Antarctic Survey naar de Falkland-eilanden vertrekken. Zij gaan dan te water om de temperatuur, het zoutgehalte en de niveaus van het aanwezige plankton te meten. De metingen vinden vier maanden lang plaats. Er is natuurlijk ook een kans dat ijsberg A68-A na de eerste botsing gewoon langs South Georgia scheert.

Bekijk ook:
Nederland kiest nog altijd massaal voor de fiets: De meest verrassende trends

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.