in ,

Fransman wil zijn sterven livestreamen op Facebook uit protest

De eerste livestream zit er al op

livestream stervende man

Alain Cocq (57) is terminaal ziek. Hij wil nu niets liever dan rustig sterven, maar er geldt een verbod op actieve euthanasie in Frankrijk. Zelfs een aanvraag bij de Franse president Emmanuel Macron heeft hem geen uitzondering opgeleverd. Alain wil nu dan ook via Facebook live laten zien welke lijdensweg voorafgaat aan zijn dood.

Livestream stervende man

Iets na middernacht heeft Cocq op zo’n livestream gezegd dat zijn weg naar de bevrijding is begonnen. Hij is er blij mee. Hij heeft vlak voor de livestream zijn laatste maaltijd gehad en zal geen voedsel, vloeistof of behandelingen meer tot hem nemen. Pijnstillers zal hij nog wel blijven nemen. Hij verwacht zelf dat hij over een dag of 4-5 zal overlijden.

Ongeneeslijk ziek

Al meer dan 30 jaar heeft de beste man een zeer pijnlijke, ongeneeslijke slagaderziekte. Cocq is al negen keer gereanimeerd, telkens met een nieuwe achteruitgang. Hij heeft geen hoop meer volgens Sophie Medjeberg, vicevoorzitter van de humanitaire vereniging Handi mais pas que! Door zijn lijdensweg te livestreamen hopen zij dat dit een ‘elektroshock’ zal veroorzaken waardoor hulp bij zelfdoding toe te staan zoals in België of Zwitserland. Acht op de tien Fransen zouden voor hulp bij zelfdoding zijn.

Bekijk ook:
Geen plek meer voor nieuwe vaccinatie afspraken

Macron

Onlangs heeft Cocq via de belangenvereniging aan president Macron gevraagd om toe te staat dat een arts hem een fatale dosis barbituraat zou toedienen. Macron heeft dit verzoek afgewezen en wees erop dat dit volgens de huidige wetgeving in Frankrijk niet is toegestaan. De Franse president liet ook weten dat zelfs hij niet boven de wet staat. Dat was de druppel voor Cocq waarop hij besloot het stervensproces zelf in gang te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.