Forum voor Democratie raakt in een dag Baudet en Hiddema kwijt 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Forum voor Democratie raakt in een dag Baudet en Hiddema kwijt

Thierry Baudet wil niet meer de leider van Forum voor Democratie zijn. Hij trekt zich terug als lijsttrekker en partijleider. Dat deelde hij gisteravond mee in een video op Twitter. Vandaag maakt ook Theo Hiddema bekend dat hij de politiek verlaat. De nummer twee van de FvD verlaat de Tweede Kamer per direct. 

Vertrek van Thierry Baudet

Aanleiding van het vertrek van Baudet was de onrust binnen de partij die was ontstaan over de jongerenafdeling. De JFvD kwam in opspraak doordat er appjes van antisemitische en homofobische aard lekten. In plaats van op te treden tegen de verzenders van de betreffende berichten, werden juist de klokkenluiders geroyeerd. Die beslissing leidde tot veel ophef, waarna er toch een intern onderzoek werd aangekondigd. Veel partijprominenten namen daar echter geen genoegen mee. Zij eisten meer actie en het vertrek van jongerenvoorzitter Freek Jansen.

Die eisen waren Baudet echter te gortig. Baudet wilde Jansen niet afvallen, en verzocht eerst het onderzoek af te wachten. Andere partijprominenten zagen dit niet zitten, waardoor de partij in een tweespalt belandde. Hierop voelde Baudet zich genoodzaakt zijn positie als partijleider en lijsttrekker op te geven. Baudet gaf wel aan nog betrokken te blijven bij de partij, op welke manier is alleen nog niet duidelijk. Wellicht dat hij als lijstduwer op de kieslijst komt te staan.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Vertrek van Theo Hiddema

Theo Hiddema liet vandaag weten dat hij ook vertrekt uit de Tweede Kamer. Met het vertrek van Hiddema raakt Forum van Democratie binnen één dag de twee bekendste kopstukken van de partij kwijt. Hiddema ziet geen toekomst meer voor zichzelf in de Tweede Kamer, en daarom besloot hij – in tegenstelling tot Baudet – per direct zijn lidmaatschap op te zeggen.

Hoe nu verder met Forum voor Democratie

De vraag is nu of Forum voor Democratie nog een toekomst heeft in de Nederlandse politiek. Na het vertrek van de twee kopstukken zal de partij het nog lastig gaan krijgen. Over een paar maanden zijn namelijk al de Tweede Kamerverkiezingen, en dan moet de kiezer overtuigd worden dat FvD een stabiele keuze is. Interne chaos binnen een partij wordt vaak afgestraft door de kiezers. En dat kan de FvD veel zetels kosten. De partij is genoodzaakt om tijdens de volgende verkiezingen zetels te winnen, anders kan het zomaar einde verhaal zijn voor de FvD.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Dat gaat een flinke uitdaging worden, want de partij moet nu ook nog eens in allerhaast opzoek naar een opvolger. Normaal gesproken zou de nummer 2 van de partij die rol kunnen invullen, maar die is nu ook opgestapt. Een gedoodverfde opvolger voor Baudet staat niet klaar. Wie dat gaat worden wordt in de komende weken pas bekend. Waarschijnlijk worden er lijsttrekkersverkiezingen gehouden om de nieuwe lijsttrekker te bepalen. Een ding is zeker, wie die positie gaat invullen valt niet te benijden en wacht een monsterklus.

Een FvD-lid heeft zich al gemeld voor de baan: Joost Eerdmans ziet zichzelf wel als de nieuwe lijsttrekker. Niemand anders heeft zich vooralsnog gemeld, maar er zijn wel andere mogelijkheden. Een andere kanshebber zou Eerste Kamerlid Annabel Nanninga kunnen zijn. Nanninga is sinds oktober echter met zwangerschapsverlof. Hierdoor is dit waarschijnlijk niet het ideale moment voor haar om de leiding op zich te nemen. Paul Cliteur wordt ook genoemd als mogelijke opvolger van Baudet, de jurist en filosoof is nu senator in de Eerste Kamer namens de partij.

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.