Recessie door coronavirus
Saved Read later
Deel dit bericht

De grootste recessie ooit staat voor de deur

De Europese Unie is op weg naar een recessie van historische proporties! De COVID-19 pandemie duwt de Unie in een diepe recessie nu een groot deel van de economie plat is komen te liggen. Volgens de Europese Commissie zal de economie in 2020 met 7,5% krimpen. Dit is veel ernstiger dan de recessie van 2009, toen kromp de economie slechts met 4,5%.

De Europese economie zal een recessie van historische proporties beleven gaf de commissie aan in een nieuwe economische voorspelling. Dit nieuws bracht ze naar buiten na weken van lockdowns en restricties ter bestrijding van het coronavirus.

De maatregelen en de angst van mensen om het virus te krijgen heeft ongeveer een derde van de economische activiteiten overnacht plat gelegd stelde Paolo Gentiloni Commissaris in de Europese Commissie.

Volgend jaar licht herstel

De grootste recessie ooit staat voor de deur 17

Hoewel er volgend jaar waarschijnlijk weer enige groei zal zijn is dit te weinig voor de Europese Unie om gelijk over de recessie heen te komen. In 2021 is de verwachting dat de economie met 6,1% aantrekt in de Europese Unie en met 6,3% in de gehele Europese zone. Dit is niet genoeg om het verlies van 7,5% in te halen.

Het rapport voorziet vooral problemen in landen welke erg hard geraakt zijn door de crisis zoals:

  • Italië
  • Spanje
  • Frankrijk
Bekijk ook:
Efficiëntie en Veiligheid in Magazijnen door Geavanceerde Verlichtingsoplossingen

Elk van deze landen zullen een economisch verlies zien van rond de 8% dit jaar. Ook Griekenland zal te maken krijgen met ernstige economische schade stelt het rapport.

Spanje en Griekenland zagen vorig jaar een groei van 2%, maar de verwachting is dat deze landen nu een afname zullen zien van 9%. In Duitsland waar men erg tevreden is over hoe het land omgaat met de crisis zal er ook een krimp zijn van de economie. Deze zal uitkomen op ongeveer 6,5% in 2020.

Werkloosheid speelt een rol

De grootste recessie ooit staat voor de deur 18

Ook de toename van werkloosheid zal een rol gaan spelen in de recessie. De totale werkloosheid in de Europese Unie zal door de coronacrisis groeien met ongeveer 9%. Naast de werkloosheid waarschuwt Gentiloni ook dat we niet moeten vergeten dat er ook veel minder gewerkt is door mensen die hun banen niet hebben verloren.

De inflatie zal afnemen, dit omdat mensen minder aankopen doen en ook de olie prijs sterk is gedaald. COVID-19 heeft momenteel ongeveer 3,7 miljoen mensen besmet. Er zijn 256.000 mensen overleden. Naast de stress die het virus te weeg, brengt op het gezondheidssysteem zijn er duizenden bedrijven die de deur hebben moeten sluiten. Miljoenen mensen hebben hun baan verloren door het virus.

Bekijk ook:
Het verrassende leven van kerstpakketten leveranciers na december

Recessie raakt de hele wereld

De grootste recessie ooit staat voor de deur 19

Volgens het EU rapport zal het coronavirus een grootte inpakt hebben op de economie over de gehele wereld. Veel groter dan de recessie 2008-2009 welke een diepe financiële crisis teweeg bracht. Dit was tot nu toe de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog.

De crisis zal niet meer af te weren zijn steld de comissie. Het enige wat men kan proberen is de schade zo veel mogelijk te beperken. Ook waarschuwt de commissie dat de crisis mogelijk nog erger zal worden, dit zal deels liggen aan hoe het verder zal verlopen met de pandemie.

Landen binnen de Europese Unie met een relatief kleine economie zullen volgens het rapport minder hard getroffen worden. Denk hierbij aan landen als Polen en Oostenrijk. Toch zal voor deze landen de economische schade ook vrij groot zijn, voor Polen gaat men uit van een krimp van 4,3% en voor Oostenrijk een krimp van 5,5%.

Bekijk ook:

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.