Welke kozijnen zijn het beste? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Welke kozijnen zijn het beste?

In Nederland werken we voornamelijk met drie verschillende materiaalsoorten voor kozijnen. Dit zijn hout, aluminium en kunststof. In eerdere jaren werd er ook wel eens gekozen voor staal of beton, maar deze materialen isoleren minder goed. Daarom worden deze niet of nauwelijks meer gebruikt.

Houten kozijnen

Houten kozijnen worden al gebruikt sinds de 16e eeuw. Het hoort een beetje bij het Nederlandse beeld. Gevels van bakstenen, houten kozijnen en dakpannen. Houten kozijnen zijn populair om het stevige karakter en een redelijk goede isolerende werking. Hout laat namelijk geen kou of warmte door.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zien we vooral bij bedrijfsgebouwen, openbare gebouwen en moderne woningen met een strakke uitstraling. In tegenstelling tot hout geleidt aluminium warmte heel goed. Daarom heb je ’s ochtends ook een plasje water op de vensterbank na een koude nacht. Hier hebben ze een thermische onderbreking op gevonden. Dat houdt in dat dat aluminium kozijnen aan de buitenkant koud kunnen worden en blijven en aan de binnenkant juist warm.

Bekijk ook:
Vloerrobots: De slimme manier voor moeiteloos onderhoud

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen worden steeds populairder. Ze worden vooral gebruikt bij het opknappen van woningen en appartementen. Vroeger waren ze minder populair vanwege de plastic uitstraling, maar met de kwaliteit van tegenwoordig is er geen sprake meer van die “plastic uitstraling”. Kunststof kozijnen kunnen ook in een houtlook geleverd worden, waardoor je het verschil tussen hout en kunststof niet meer kunt zien. Kunststof kozijnen isoleren erg goed. Dit komt omdat ze zijn opgebouwd uit een soort van luchtkamers. Die luchtkamers zijn met elkaar verbonden, waardoor ze voor een perfecte isolatie zorgen.

Waar moet je opletten bij het kiezen van de juiste kozijnen?

Nu je weet welke kozijnen het beste zijn, kun je kijken welke kozijnen het beste bij jouw woning of ruimte passen. Bij het kiezen van de juiste kozijnen houd je rekening met onderstaande vier punten.

  1. Toepassing

Houten kozijnen kan je in bijna alle gevallen kiezen. In de buurt van de zee doen kunststof kozijnen het erg goed. Heb je grote raamoppervlakten? Kies dan voor aluminium!

  1. De isolatiewaarde
Bekijk ook:
Ontdek de top behangtrends van 2024 voor een stijlvol interieur

Kunststof kozijnen isoleren het best. Daarna aluminium en hout. Maar maak je geen zorgen, elk type materiaal hierboven is goed. Het scheelt nooit veel van elkaar. Waar bijvoorbeeld houten kozijn een 8 scoren, scoren kunststof kozijnen een 8.5

  1. Onderhoud

Hout vraagt simpelweg het meeste onderhoud. Dat moet geschuurd, geverfd en gelakt worden. Bij aluminium en kunststof kozijnen hoeft dat niet.

  1. De uitstraling

Architectuur is natuurlijk ook belangrijk. Elk type materiaal geeft een bepaalde uitstraling met zich mee.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.