Haal de ultiem landelijke sfeer in je tuin met de perenboom 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Haal de ultiem landelijke sfeer in je tuin met de perenboom

Titel: Haal de ultiem landelijke sfeer in je tuin met de perenboom

Heb jij er ook zo een; een volledig betegelde achtertuin? Toegegeven, het kent absoluut zijn voordelen, want je benut je tuin nu écht optimaal. Ineens heb je wél die ruimte voor een trampoline, tuinset, zwembad en buitenkeuken. Kent de tegeltuin dan alleen maar voordelen? Het antwoord is: nee. Want het wordt plots wel heel erg warm in de tuin bij gebrek aan groen. Tegels houden de warmte lang vast en zorgen voor een ‘oven-effect'. En bij hevige regenval weet de plaatselijke riolering zich geen raad en lopen straten al snel onder water. Het regenwater krijgt immers lokaal weinig kans om in de grond weg te zakken.

Hoe kun je nu zorgen voor meer groen, mét behoud van je tegeltuin? Het antwoord luidt: neem een fruitboom, zoals een perenboom. We leggen je graag uit waarom!

Perenboom, geweldige combinatie met tegeltuin

Fruitbomen als perenbomen komen van oudsher voor bij boerderijen, maar veroveren nu ook allerhande tuinen, waaronder zelfs de vaak kleine, betegelde achtertuin. Want je kunt je betegelde achtertuin namelijk prima behouden als je slechts vijftig vierkante centimeter vrijmaakt om een perenboom te planten. Op het grondoppervlak vraagt hij dus om bijzonder weinig ruimte. Een eenmaal volgroeide perenboom is enkele meters hoog en beslaat zeker niet de hele achtertuin.

Bekijk ook:
Tijd voor een update: de grootste keukentrends voor 2024

Stukje broodnodige schaduw creëren

We weten het allemaal: tuinen zonder groen worden vaak bloedheet tijdens de zomer. Aan alle kanten zorgen we voor schaduw d.m.v. parasols en zonneschermen. Dat middelgrote bomen, zoals fruitbomen, ook voor geweldige schaduwplekken kunnen zorgen staan we nauwelijks bij stil. Plaats een perenboom in de tuin en laat je verrassen: ook in kleine tuinen zorgt hij voor gedeeltelijke schaduw. De breedte van de perenboom is vergelijkbaar met die van een ruime parasol, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Integendeel: fruitbomen upgraden het aanzien van je tuin, je tuin oogt chiquer, rijker en levendiger.

Perenboom voorziet het hele gezin van fruit

Fruitbomen zijn geweldig voor het hele gezin. Vanaf nu kunnen jullie kinderen intensief meemaken hoe bloesem zich lieverlee transformeert tot heuse peren. Zodra de bloesem is weggetrokken ontwikkelt het hart van de bloem zich tot knoppen die uitgroeien tot peren. Dagelijks kunnen jullie kinderen meemaken hoe dat precies gaat. Op het moment dat de oogsttijd is aangebroken aan het begin van het najaar, vallen de overrijpe peren uit de boom. Ze zijn goede voedselbronnen voor mens en dier. Laat je peren liggen, dan zullen insecten en vogels zich eraan tegoed doen, maar liever oogst je natuurlijk zelf de peren!

Bekijk ook:
Nederlandse huishoudens kiezen vaker voor een groene tuin

Welke perenboom?

De twee populairste peren zijn Conference peren, deze koop je in de supermarkt (en jee, wat zijn ze duur – eigen oogst is daarom extra aantrekkelijk!) en daarnaast de befaamde stoofpeer Gieser Wildeman.

Dus welke peer kies je?

Wat wordt het: verse peren, of kies je voor stoofperen?

  • Conference peren: zodra deze rijp zijn eet je ze zo uit de hand. Dit zijn heerlijke sappige, verse peren en tevens de meest voorkomende peer in de supermarkt
  • Gieser Wildeman: dit is dé stoofpeer. Niet vers te eten eigenlijk, deze peer moet echt gekookt worden (natuurlijk met suiker en kaneel!)
993

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.