Verzamelen als hobby; deze spullen zijn populair onder verzamelaars 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Verzamelen als hobby; deze spullen zijn populair onder verzamelaars

Veel mensen verzamelen wel iets als hobby, maar het wil nog wel eens verschillen in wat ze verzamelen. Welke spullen worden dan vaak verzameld? Hieronder zetten we een paar populaire verzamelobjecten op een rij!

Postzegels

Postzegels zijn een van de meest populaire items die worden verzameld. Dat is op zich best logisch, want postzegels bestaan al bijna tweehonderd jaar. In 1840 werd de eerste postzegel gedrukt en sindsdien heeft elk land in de wereld unieke postzegels gemaakt. Zo bestaan anno 2021 immens veel postzegels en dus valt er meer dan genoeg te verzamelen. Kijk dus niet verrast op als een ijverige postzegelverzamelaar dozen vol met postzegels heeft liggen.

De meest zeldzame postzegels zullen echter zorgvuldig zijn opgeborgen in een cellofaan zakje of een andere veilige opbergplaats, want die kunnen behoorlijk wat geld waard zijn. Zo werd dit jaar een van de duurste postzegels ter wereld geveild voor maar liefst 8,1 miljoen euro. Met die kennis klinkt deze hobby toch weer wat minder stoffig, of niet?

Postzegels

Bekijk ook:
Quiz: Van wie is dit beroemde schilderwerk?

Munten

Een ander geliefd verzamelobject zijn munten. Ook dat is niet zo gek, want er zijn ontelbaar veel verschillende soorten munten op de aarde te vinden. Daar hoef je niet ver voor te kijken, want in onze eigen Europese Unie hebben we al behoorlijk wat verschillende euromunten. Het verzamelen van alle Euromunten is daardoor al een behoorlijke taak.

De munten met meer waarde zijn logischerwijs veel ouder. Zo is de duurste munt ter wereld ongeveer 10 miljoen dollar waard. Dit is een Dollar-munt die aan het eind van de achttiende eeuw werd gemaakt.

Verzamelen als hobby; deze spullen zijn populair onder verzamelaars 16

Pokémonkaarten

Postzegels en munten bestaan al meer dan een eeuw, maar het komt ook regelmatig voor dat er dingen verzameld worden die relatief nieuw zijn. Zo zijn er ook veel mensen die Pokémonkaarten verzamelen. De eerste Pokémonkaarten werden in 1996 uitgegeven en toen was het zeer populair onder kinderen en werden de kaarten vooral gebruikt als spelletje. Dat is nu wel veranderd, want de kinderen van toen zijn nu volwassen en een deel van hun verzamelt de kaarten nu als hobby.

Een verzamelaar van Pokémonkaarten kan het beste zo vroeg mogelijk zijn begonnen, want ook hier geldt dat de oude kaarten doorgaans meer waard zijn. De duurste Pokémonkaart – met een shiny charizard zonder schaduw – is zo'n 370 duizend dollar waard. Pokémonkaarten zijn daarmee net wat minder waard dan de munten en postzegels, maar kunnen nog steeds erg waardevol zijn.

Verzamelen als hobby; deze spullen zijn populair onder verzamelaars 17

Stripboeken

In Nederland is het verzamelen van stripboeken weliswaar niet super populair, maar in Amerika kan je aanzienlijk wat stripboekverzamelaars vinden. Dan gaat het vooral over de strips van populaire superhelden zoals Spider-Man, Superman en de X-Men. De echte verzamelaars zullen de strips zelf ook nooit lezen, want deze zijn natuurlijk meer waard als ze in perfecte conditie bewaard blijven.

Als je de eigenaar bent van een zeldzaam stripboek, dan heb je ook veel geld in handen. Het duurste stripboek ter wereld – waarin Superman zijn debuut maakte – is namelijk maar liefst 3.2 miljoen dollar waard. Dat verschilt nogal met de waarde van de strip toen deze uitkwam, want destijds kostte deze slechts 10 dollarcent.

Stripboeken

Wijn

Het verzamelen van wijn is ook iets wat al eeuwen gebeurd. Voor elke wijnliefhebber klinkt deze hobby natuurlijk als muziek in de oren, maar het heeft ook een logische reden. Sommige wijnen proeven namelijk na een paar jaar nog lekkerder en dan zijn ze vaak ook meer waard.

De prijs van een zeldzame fles wijn kan ook behoorlijk hoog uitvallen. Zo mag je voor de duurste fles wijn ter wereld een half miljoen dollar betalen. Een slokje wijn kost dan duizenden euro's. Zou jij durven drinken?

brown wooden table with chairs

KLM huisjes

Reizigers die World Business Class met de KLM vliegen, kennen de Delfts blauwe miniatuurhuisjes wel. Vlak voor de landing komt er een stewardess langs met een dienblad vol met KLM huisjes. Er zijn meer dan honderd huisjes en KLM deelt deze al sinds 1952 uit. Deze huisjes zijn natuurlijk onderdeel van een slimme marketingtruc van de luchtvaarsmaatschappij, maar het weerhoudt mensen er niet van om deze huisjes toch te verzamelen. Dat komt waarschijnlijk doordat ze er toch best leuk uitzien!

KLM

Bekijk ook:
Reistest: Welke droomvakantie kies jij?

Landen verzamelen

Het verzamelen van landen kan natuurlijk niet, maar onder sommige reizigers is het populair om zo veel mogelijk landen gezien te hebben. Zij verzamelen landen door elk land op vakantie te bezoeken. Dit wordt dan vaak bijgehouden op een grote wereldkaart, waarbij alle bezoekjes worden vermeldt. En zo heb je toch nog een soort verzamelidee.

Wereldkaart

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.