Schotse vrouwen betalen niet langer voor menstruatie producten, en mogen deze voortaan gratis ophalen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Schotse vrouwen betalen niet langer voor menstruatie producten, en mogen deze voortaan gratis ophalen

Schotland heeft officieel geschiedenis geschreven. De autoriteiten hebben besloten om menstruatie producten gratis aan te gaan bieden. Vrouwen uit het land kunnen de producten bestellen en vervolgens ophalen op een daarvoor bestemde plek.

Met deze nieuw ingestelde maatregel, is Schotland het eerste land ter wereld dat menstruatie producten gratis weggeeft aan vrouwen die dit nodig hebben.

Financiële moeilijkheden

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft wereldwijd het een en ander losgemaakt. Vooral de stijgende prijzen van producten zorgen voor veel problemen. Gezinnen die al in financiële moeilijkheden verkeren kunnen het hoofd steeds moeilijker bovenhouden.

Huisartsen zien stijgende lijnen ten aanzien van mentale problematiek en lichamelijke klachten. Dat alles is het gevolg van financiële moeilijkheden die zich blijven opstapelen.

Veel supermarkt- en drogisterijproducten kregen te maken met fikse prijsverhogingen. Waaronder menstruatie producten voor vrouwen en meiden.

Een aanzienlijk groot deel van deze groep heeft echter niet genoeg financiële middelen beschikbaar om maandelijks menstruatie producten aan te schaffen. Ook Nederland kent deze problematiek. Schotland besloot als eerste land iets te doen aan deze problemen.

Bekijk ook:
Hoeveel kost het voor een vrouw per maand om te menstrueren?

Gratis producten

Vanaf nu mogen Schotse vrouwen en meiden menstruatie producten gratis aanvragen en afhalen. Deze beslissing hebben de autoriteiten twee jaar geleden genomen. Ook scholen doen mee aan het beleid.

Via een speciale app mogen de producten naar wens aangevraagd worden. Vervolgens kunnen deze op verschillende plaatsen opgehaald worden. Het land kent inmiddels honderden ophaalplekken voor gratis menstruatie producten. De autoriteiten hopen zo zorgen bij vrouwen en meiden weg te nemen over een aankomende menstruatie.

Spaans verlof

Er zijn echter meer Europese landen die rekening houden met de menstruatie van vrouwen en (jonge) meiden. Zo worden bijhorende klachten veelal onderschat. Er zijn zelfs vrouwen die tijdens de menstruatie zoveel klachten ervaren, dat dagelijks functioneren een uitdaging wordt. Enkele menstruatieklachten zijn buikpijn, hoofdpijn en zelfs migraineaanvallen.

Zo hebben de Spaanse autoriteiten besloten ‘menstruatieverlof’ beschikbaar te stellen voor vrouwen. Dit verlof is voor de duur van drie dagen. Vrouwen mogen dit maandelijks aanvragen bij hun werkgever. Zo hoopt Spanje zowel onbegrip als werkdruk weg te nemen.

Bekijk ook:
Dit doet de pil met emoties

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.