in ,

Minimalistisch leven

Marie Kondo helpt

minimalistisch leven

Misschien heb je al gehoord van Marie Kondo, de Japanse opruimguru van het moment. Sinds Kondo verscheen op Netflix met haar opruimtips startte ze een movement; opvouwen, opruimen en weggooien is hot & happening. Deze vrouw, ook wel opruimguru genoemd is van mening dat weggooien van overtollige spullen dé manier is tot een beter leven

Word je er blij van?

Op basis van de vraag ‘Does it spark joy?’ Oftewel word je er blij van? laat Marie je zien wat echt belangrijk is in je assortiment van spullen én je krijgt inzicht over wat je eigenlijk niet meer blij maakt. Als het antwoord nee is, gaat het direct de prullenbak in. Marie’s methode is hier streng in, alles wat je in de afgelopen jaren niet hebt gebruikt moet de container in. Ze heeft deze methode zelf bedacht en introduceerde in haar boek uit 2014.

Opruimritueel

Ze wil met deze vraag ook opruimen tot ritueel omtoveren, een ritueel waardoor je je beter voelt. Ze gelooft dat als je het opruimen onder de knie hebt, je dit ook op andere gebieden gaat toepassen, zoals bijvoorbeeld de liefde, werk of sporten. Het opruimen zou een aanstekelijk gevolg hebben. Een voorbeeld dat ze geeft is het opruimen van je sociale kring, je kunt hierbij de vraag stellen wat voegen mijn vrienden en kennissen toe aan mijn leven? Hebben ze goede invloed of niet? Zo nee? Schrappen!

Bekijk ook:
20% van de mensen fantaseert over collega's

Marie Kondo en haar invloed

Marie Kondo runt een berucht adviesbedrijf in Tokio waarmee zij klanten ondersteund organisatie en rust te krijgen in hun rommelige leven. Ze schreef verschillende boeken die vertaald zijn in het  Koreaans, Chinees, Duits, Frans, Engels en, handig voor ons: Nederlands. De meeste boeken zijn bestsellers en worden wereldwijd miljoenen keren verkocht in meer dan 30 landen. Ook werd ze door Amerikaans weekblad Time uitgeroepen tot één van de meest invloedrijke mensen van 2015.

Ontspullen goed voor je brein

Ontspullen is anno 2020 populair, bezit hoeft ook helemaal niet meer! Tegenwoordig kun je alles huren, tijdelijk bezitten totdat je het zat bent of gewoon gebruiken op basis van een abonnement. Kijk maar naar populaire concepten als AirBNB, Netflix en Peerby. Psychotherapeut Carien Karsten, bekend van haar boek over koopverslaving geeft aan dat een onrustige omgeving vol met spullen, maar ook met sociale media, reclame en informatie kan leiden tot een onrustige geest. “Ons brein heeft rust nodig om goede keuzes te kunnen maken. Met te veel afleiding lukt dat niet altijd even goed.

Bekijk ook:
De keiharde realiteit van depressie onder jongeren

Meer tijd voor bezinning kan waardevol zijn”. En dit laatste is precies waar Marie de spijker op zijn kop slaat. Haar boeken zijn een groot succes waardoor Marie de hele wereld overvliegt, netflix series maakt en hierdoor “the queen of organizing” of opruimguru wordt genoemd. Marie Kondo beschrijft haar methodes en theorie erachter uitgebreid in haar tv-series en boeken dus ben jij toe aan ontspullen? Zoek haar dan zeker op via de verschillende kanalen en neem kennis van haar methoden. De afleveringen van ‘Tidying up with Marie Kondo’ zijn te zien op Netflix.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vroeger naar de dokter tegen burn-out klachten, nu doe je dit…

Aluxdoors

Stoer, duurzaam en onderhoudsvriendelijk? Staal is het allemaal!