Nachtrust verbeteren doe je met een verzwaringsdeken 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Nachtrust verbeteren doe je met een verzwaringsdeken

Veel Nederlanders hebben te maken met slaapproblemen. Lastig in slaap komen, niet in een diepe slaap vallen of regelmatig ’s nachts wakker zijn; klinken deze problemen bij jou bekend in de oren? Dan is het de hoogste tijd om iets aan je slaapproblemen te doen.

Iets waar meer en meer mensen voor kiezen, is voor een verzwaringsdeken. Zo’n deken leg je op je neer voordat je gaat slapen, waarna je van de nodige voordelen geniet. Grote kans dat je direct in een aangename slaap valt.

Wat is een verzwaringsdeken precies?

Een verzwaringsdeken is eigenlijk een normaal deken met een fors hoger gewicht. Een regulier deken weegt ongeveer 1,5 á 2 kilo, terwijl een verzwaringsdeken 3 tot 15 kilo weegt.

Doordat het deken zo zwaar is, wordt er een gelijkmatige druk op je lichaam gecreëerd. Dit zware gewicht zorgt voor een gevoel van veiligheid, van ontspannenheid en van geborgenheid. Juist dat gevoel zorgt ervoor dat je veel aangenamer en lekkerder slaapt.

Prikkelverwerking in de hersenen

Door onder bijvoorbeeld een Simply Cosy verzwaringsdeken te slapen, wordt de prikkelverwerking in de hersenen op de juiste manier gestimuleerd. Dat brengt verschillende gevolgen met zich mee:

  • Angst wordt verminderd: lig je ’s nachts wakker door een bepaalde vorm van angst? Door onder een verzwaringsdeken plaats te nemen, verminder je deze angst.
  • Stemming wordt verbeterd: een verzwaringsdeken stimuleert de aanmaak van dopamine en serotonine. Deze twee geluk stofjes zorgen in de hersenen voor een verbeterde stemming, waardoor je je gelukkiger voelt.
  • Zenuwstelsel ontspant: een gevolg van de prikkelverwerking in de hersenen is ook dat het zenuwstelsel volledig ontspant. Je voelt je hierdoor een stuk relaxter, je ligt niet meer te piekeren en je komt hierdoor sneller in slaap.
  • Werkt pijn verlichtend: een verzwaringsdeken neemt ook de pijn uit je lichaam weg. Dit komt onder meer doordat het zenuwstelsel ontspant, waardoor je lichaam als het ware tot rust komt. Dát is uiteindelijk bevorderlijk voor de pijn die je normaliter in bed voelt.
  • Veilig en geborgen gevoel: doordat het verzwaringsdeken op je lichaam rust, ervaar je een veilig en geborgen gevoel. Dit gevoel is lastig in woorden uit te drukken, dus zou je echt eens zelf moeten ervaren.
Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Is een verzwaringsdeken voor iedereen geschikt?

In de basis is een verzwaringsdeken inderdaad voor iedereen geschikt. Zeker als je regelmatig last van slaapproblemen hebt, is het aan te raden om eens naar zo’n deken te kijken. Bovenstaande gevolgen spreken in ieder geval voor zich.

Is een verzwaringsdeken dan ook voor kinderen geschikt? Ja, zeker. Bij een verzwaringsdeken kind kopen, moet je wel heel goed naar het gewicht kijken. Het deken moet/mag niet te hoog zijn; dit gaat in dat geval ten koste van het lichaam van je kind.

Nachtrust verbeteren doe je met een verzwaringsdeken 15

Aangeraden door therapeuten

Meer en meer therapeuten raden de aanschaf van een verzwaringsdeken aan. Zij hebben door dat een dergelijk deken bij de nodige aandoeningen van toegevoegde waarde kan zijn. Dit is bijvoorbeeld het gevoel bij ADHD, autisme, angststoornissen, depressie, restless legs syndroom en PTSS.

Een verzwaringsdeken kopen; let hier goed op

Ben je volledig overtuigd geraakt van de voordelen van een verzwaringsdeken? Als je zo’n deken gaat kopen, moet je goed op het gewicht, de afmetingen en de vulling letten. Qua gewicht kun je de volgende stelregel aanhouden: het gewicht zou ongeveer 10% van je lichaamsgewicht moeten zijn. Als je bijvoorbeeld 75 kilo weegt, is een verzwaringsdeken van 7,5 kilo perfect.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.