Wat zijn de meest voorkomende achternamen in Nederland?

0 Shares

Wil je weten wat de meest voorkomende achternamen zijn? Lees dan snel verder, want in dit artikel zetten we de meest voorkomende achternamen van Nederland en de rest van de wereld op een rij!

Wist je dat je jouw achternaam mede te danken hebt aan Napoleon Bonaparte? De Fransman was namelijk enige tijd de baas van Nederland en in 1811 besloot hij om de achternaam verplicht in te voeren in ons land. Nederlanders maakten toen soms wel eens gebruik van een achternaam, maar door Napoleon moest nu iedereen een achternaam gebruiken en laten registeren. De kans is dus groot dat je jouw achternaam aan Napoleon hebt te danken!

Bekijk ook:
De supermakkelijke Nederland quiz; test je basiskennis van ons landje

Wat zijn de meest voorkomende achternamen in Nederland?

Een tijdje terug is er onderzoek gedaan naar de meest voorkomende achternamen in Nederland. In 2007 is er namelijk met een Gemeentelijke Basisadministratie een overzicht gemaakt waarin ook alle achternamen van alle Nederlanders zijn opgenomen. Destijds waren er meer dan 314 duizend verschillende achternamen in Nederland vastgesteld. Dat is flink wat, want in 1947 lag het aantal verschillende achternamen in ons land nog rond de 125 duizend.

In Nederland hebben we dus veel verschillende achternamen, maar toch zijn er heel wat mensen met dezelfde achternaam. In 2007 was het namelijk zo dat de 100 meest voorkomende achternamen door bijna 13 procent van de bevolking werd gedragen. En dat is in verhouding best veel.

De Jong is de meest voorkomende achternaam in Nederland

De meest voorkomende achternaam in Nederland is “De Jong“. In 2007 waren er namelijk meer dan 86 duizend mensen die De Jong als achternaam hadden. In 1947 was De Jong ook al de meest voorkomende achternaam, destijds waren er ruim 49 duizend mensen die zo heetten.

Waarschijnlijk ken je wel iemand die deze achternaam draagt. Er zijn tevens heel wat bekende mensen met deze achternaam. Zo was Piet de Jong tussen 1967-1971 minister-president van Nederland en voetballiefhebbers zullen de namen Luuk de Jong, Frenkie de Jong, Nigel de Jong en Siem de Jong ook wel kennen. Daarnaast heb je ook schaatsster Antoinette de Jong en theatermaker Wilfried de Jong.

Top 10 meest voorkomende achternamen in Nederland

De Jong is dus de meest voorkomende achternaam in Nederland, maar wat zijn nou de andere achternamen in ons land die populair zijn? Hieronder vind je de top 10 meest voorkomende achternamen in Nederland in 2007:

  1. De Jong
  2. Jansen
  3. De Vries
  4. Van de(n/r) Berg
  5. Van Dijk
  6. Bakker
  7. Janssen
  8. Visser
  9. Smit
  10. Meijer/Meyer

Of is Jans(s)en de meest voorkomende achternaam in ons land?

Je kan echter ook beargumenteren dat Jansen de meest voorkomende achternaam van Nederland is. In het onderzoek wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen Jansen en Janssen; oftewel een “s” verschil. Dit is echter nagenoeg hetzelfde, en als je de aantallen van de beide bij elkaar optelt, krijg je meer dan 130 duizend mensen met deze naam in 2007.

Bekijk ook:
Nederlanders zijn het langste volk ter wereld

Wat is de meest voorkomende achternaam wereldwijd?

In Nederland zijn De Jong en Jansen/Janssen dus de meest voorkomende achternamen, maar wereldwijd zie je ook andere populaire achternamen. Volgens Insider zie je in de Engelstalige landen – zoals Amerika, Australië en Groot-Brittannië – vooral de naam Smith terug bij mensen. Al is zijn de namen Jones en Johnson – wat veel lijkt op Jansen – ook erg populair in Amerika.

In China zijn er veel mensen die Wang heten. Deze naam – met de mooie betekenis van koning – zou gedragen worden door meer dan 92 miljoen Chineze. Wang zou daarmee wereldwijd de meest voorkomende achternaam zijn.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

469
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.