Leuke weetjes over de lente
Saved Read later
Deel dit bericht

Leuke weetjes over de lente

Wellicht is het nog een beetje vroeg, maar de meteorologische lente is alweer begonnen op 1 maart. Op de ‘echte’ lente moeten we nog even wachten. Hieronder staan inmiddels al wat weetjes voor het seizoen waar we ieder jaar weer naar uitzien.

Wanneer wordt het lente?

Op het noordelijk halfrond, zoals bij ons, sluiten we de winter af als de dag even lang is als de nacht. Dat is vaak op of rond 21 maart. Op het zuidelijk halfrond is het tijd voor de herfst. Zodra de dag het langst is in het jaar begint de zomer alweer.

Waar komt het woord lente vandaan?

Het meest opvallende van de lente in uiteraard dat de dagen langer worden dan de nachten. En daar komt het woord lente dan ook vandaag. Het betekende vroeger lang. We zien het ook nog terug in het woord lengen. De dagen lengen en de nachten worden weer korter.

De plantenwereld ontwaakt weer

Bloembollen zijn vaak de eerste die duidelijk maken dat het seizoen van groei en bloei weer is aangebroken. Zodra de ergste kou is verdwenen, komen de eerste sneeuwklokjes en krokussen weer op. Deze kunnen al zo snel profiteren van een lichte verhoging in de temperatuur omdat ze de de energie daarvoor hebben opgeslagen in de bloembol.

Er zijn behoorlijk wat planten die gebruik maken van een bol of een knol om te overleven in koude seizoenen en klaar te zijn als het hun beurt weer is. De begonia is een voorbeeld al, zien veel mensen die vaak aan voor een vaste plant. Het is nu weer de tijd om de begonia te planten. Dat geldt ook voor de agapanthus. Deze plant maakt nog duidelijker hoe belangrijk licht is om energie op te slaan in een bol. De agapanthus wordt vaak in de loop der jaren steeds indrukwekkender.

Begonia

De winterslaap is voorbij

Wellicht zie je inmiddels af en toe alweer een egel rondlopen, beren kom je tenslotte in Nederland niet vaak tegen. Het zijn echter niet alleen deze twee bekende dieren die een winterslaap houden. Ook een aantal schildpadden en slangen hebben die gewoonte om de kou te ontlopen. Uiteraard weten ze op die manier ook het seizoen te ontlopen waarin er nauwelijks voedsel is te vinden. Na de winterslaap gaat het eerst om maar één ding: eten. Waarschijnlijk hebben winterslapers ook erg lang last van een ochtendhumeur.

Wat zijn lentekriebels?

De dagen lengen en de zon schijnt meer en wordt warmer. Hierdoor gaan mensen meer naar buiten. Onder invloed van de zon en de frisse lucht wordt er dan een grotere hoeveelheid van de hormonen serotonine en dopamine aangemaakt. Deze stoffen zorgen voor een vrolijk en gelukkig gevoel. Het is dan ook veel eenvoudiger om verliefd te worden in de lente dan in de winter. Let maar eens op al die glimlachen in de lente.

Heel andere kriebels

Voor ongeveer 1,5 Nederlanders is de lente niet alleen een pretje. Hoesten, proesten, rode neuzen en tranende ogen. Het hoort allemaal bij die bekende en beruchte hooikoorts. De lucht zit weer vol met pollen en een behoorlijk aantal mensen is daar nu eenmaal zeer gevoelig voor.

De lente en Pasen, wat is het verband?

Vraag jij je ook wel eens af waarom Pasen op zoveel verschillende data kan plaatsvinden. Dat houdt verband met de lente en de maan. Pasen valt op de zondag na de eerste volle maan als de lente is begonnen.

Een lentejas

Wat doe je nu aan in de lente: een winterjas of al een zomerjas? Fashionista’s klagen al heel lang dat er geen goede jassen zijn speciaal voor de lente. Ga jij ook voor een soort tussenjas?

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.