Een huis delen met de buurt? G-Lab heeft het voor elkaar!

1 Shares

In België is er een merkwaardig woningproject opgestart. De architectenstudio TC Plus heeft een huis ontworpen die mensen uit heel de buurt samen kunnen delen. De naam van het huis is G-Lab. Het G-Lab heeft veel verschillende ruimtes. Deze ruimtes worden van elkaar gescheiden door gordijnen.

Ambitieus

Het huis is eigenlijk ontworpen als een privé-familiehuis, maar kan ook gedeeld worden door de bewoners van de buurt. Het huis heeft een variatie van ruimtes, met verschillende functies. Elke kamer heeft een apart niveau van privacy.

Het G-Lab is het gevolg van wetenschappelijk onderzoek en dient als een experiment voor verder onderzoek. Hoe kunnen er nieuwe “sterke plekken” voor samenlevingen ontwikkeld worden? Dat is de vraag waar de architecten van TC Plus een antwoord op willen geven.

De bedoeling iedereen zich thuis kan voelen in het G-Lab. Het huis moet een verwelkomend, warm en knus gevoel afgeven aan de bewoners. Het G-Lab moet de uiteendrijving van buren tegenhouden ervoor zorgen dat in de plaats daarvan verbondenheid ontstaat.

Kamers in de buitenlucht

In het G-Lab is voor alles wel een kamer! Voor het huis is er een plek waar iedereen zich op zijn eigen manier kan uiten, de Neighbour’s Court. Op deze binnenplaats is er ruimte voor allerlei dingen. Er is ruimte om te voetballen, spelletjes te spelen, conversaties te houden, en nog veel meer.

Als je verder loopt, kom je bij de twee buitenkamers van het G-Lab. Deze zijn te bereiken door een lang gordijn voorbij te lopen. Het gordijn kan gesloten worden als er meer veiligheid gewenst wordt, maar hij wordt meestal gewoon open gelaten. De Free Space is de eerste kamer die je tegenkomt. Hier kunnen bewoners lekker buiten relaxen in het zonnetje. De andere buitenkamer heet de Blossom Room.

Van de Zen Room tot de Sun Room

Als je de buitenkamers voorbij bent, kom je aan bij de binnenkamers. Deze zijn ingedeeld naar functie. Eerst kom je aan bij de Zen Room. Deze is afgedekt met hout. Het is een heerlijke en kalme plek om te mediteren en tot rust te komen.

Vervolgens is er de Wünder Room, waar de wonende familie haar belangrijke spullen kan achterlaten. Ook is er een Sun Room. Deze is felgeel en gemaakt om in te zitten, voor werk of gewoon een babbeltje. Verder is er een donkerblauwe Moon Room waar dit ook kan. Er is ook een Little Writer’s Room waar je naar het toilet kunt.

Achterin het G-lab zijn er nog twee buitenkamers te vinden, The Room of Dawn en de Pink Room, die net zoals de andere buitenkamers geopend kunnen worden met gordijnen.

Steeds meer co-woningen

Over heel de wereld wordt co-wonen op deze manier steeds populairder. TC Plus heeft als doel om met het G-Lab een ervaring te creëren die discussie over het co-wonen aanmoedigt. Volgens hen moet het concept van co-wonen blijven groeien en innoveren.

Het G-Lab is authentiek in de co-woningschap. Er wordt namelijk niet gehuurd en er is geen sprake van bezit. Er wordt alleen gedeeld. TC Plus wilt de verbondenheid tussen buurtbewoners ontzettend vergroten. Zij zien dit als de beste manier om dat voor elkaar te krijgen.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vandaag
Wat vind jij?
Quizzen
Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.