in

De stijging van Urban Nomadisme

Dat werken op 1 kantoor tegenwoordig niet meer de enige optie is bewijzen veel moderne concepten, freelance werkplekken schieten uit de grond als paddenstoelen. Thuiswerken is heel normaal en het aantal flexwerkers is in 15 jaar met driekwart gegroeid volgens het CBS.  Het aantal ZZP’ers groeide van ruim 630 duizend in 2003 naar 1,1 miljoen in 2018. Grootste groepen flexwerkers zijn nu ZZP’ers en oproepkrachten. Deze gegevens komen uit een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over flexibel werk in Nederland vanuit CBS en TNO.

Digitale nomaden

Misschien heb je wel eens gehoord van de termen digital nomad of urban nomad. Deze termen worden gebruikt om mensen (vaak millenials, jong volwassenen tussen de 20 en 35 jaar) te omschrijven die leven van een laptop lifestyle. Ze reizen rond en doen ze (freelance) opdrachten op een werkplek waar dan ook ter wereld. Het enige dat deze digitale nomaden nodig hebben is een goede Wifi connectie, een beetje creativiteit en een computer. Daarnaast kunnen ze genieten van het strand, de omgeving en zijn ze niet gebonden aan een 9-5 baan op kantoor.

Nomadlist: platform voor de on-the-go werker

Vanuit deze mentaliteit is ook het platform Nomadlist ontstaan. Dit initiatief toont verschillende plekken op de wereld die geschikt zijn voor de nomad. Van Bali tot aan Athene, je vindt er plekken die geschikt zijn om te werken en waarom deze plekken geschikt zijn. Plekken worden gecategoriseerd op veiligheid van een stad, kwaliteit van gezondheid en er worden indicaties gegeven van de economische situatie. Dit alles is gebaseerd op reviews van andere nomaden. Een handig platform als jij interesse hebt in de laptop lifestyle maar nog geen inzicht hebt op de situatie in een lang en of deze bij jou en je wensen past. Nomadlist verbindt meer dan 10.000 urban nomads op het platform en daarnaast organiseren ze meet-ups om mensen met elkaar verenigen. Bekijk het platform op https://nomadlist.com.

Zoku: vernieuwend hotelconcept in Amsterdam

In juli 2015 opende ook al Zoku, een speciaal concept voor digital nomads in onze hoofdstad, Amsterdam. Zoku is een nieuw hotelconcept. De kamer is niet meer alleen een slaapvertrek, maar ook een plek om te wonen en te werken. Je hebt er Social Spaces, die perfect zijn om te werken, een maaltijd te delen of een praatje te maken met andere bewoners of mensen uit Amsterdam zelf. Daarnaast zijn er Dialogue Rooms aanwezig bij Zoku, hier kun je brainstormen en vergaderen. Daarnaast heb je toegang hebt tot een supersnelle WIFI.

Heb jij wel eens van het platform Nomadlist gebruikt gemaakt? Of ben je wel eens binnen geweest bij Zoku? Wat zijn je ervaringen? Zou je dit weer doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   woonkamer inrichten

   Tips voor het inrichten van je woonkamer

   relatiegeschenk

   Opvallen zonder mensen te ‘storen’