5 dingen die je kunt doen in een tussenjaar 14
Saved Read later
Deel dit bericht

5 dingen die je kunt doen in een tussenjaar

Yes! Een tussenjaar! Zeker een goed idee. Het is voor veel jongeren een tijd waarin de mooiste herinneringen worden opgedaan. Lekker even tijd voor jezelf, tijd om dingen te doen waar je normaal gesproken niet aan toe komt. Misschien wil je goed nadenken over je studiekeuze, of neem je een tussenjaar omdat je stopt met je werk. In zo’n jaar kun je jezelf ontwikkelen, en nieuwe ervaringen op doen. Het zou zonde zijn om een tussenjaar te verdoen met een saai baantje, en geen kansen pakt voor vette uitdagingen. Daarom zet ik hier 5 dingen op een rijtje die je kunt doen in jouw tussenjaar.

  • Backpacken

Dit is de nummer één invulling van een tussenjaar onder jongeren. Backpacken! En dat is niet zonder reden. Je ervaart iets compleet anders dan je bent gewend, dit is een goede manier om jezelf te leren kennen. Je krijgt een nieuw perspectief op het leven, staat even helemaal los van routines en sociale druk en je ontmoet ontzettend veel nieuwe mensen. Natuurlijk kost dit wel geld, maar je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld te overnachten in hostels voor een goedkoop prijsje, en ook zijn er vaak wel low budget slaapzalen te vinden voor reizigers. En je komt er al snel achter, dat het leven in bijvoorbeeld Zuidoost Azië helemaal niet duur is, maar de bestemming en de natuur prachtig! Door te backpacken kom je ook heel veel te weten over een land, en de cultuur. Veel meer dan bij een georganiseerde vakantie van twee weken. Én je maakt het oermens in je los! Je leert met minder middelen te leven, en creatief te zijn zonder luxe. Je wordt hartstikke zelfstandig van een backpackreis.

  • Een taal leren

Pak je kans om in jouw tussenjaar een taal te leren. Misschien wil je later zelfs in het buitenland werken of wonen, en dan heb je alvast een grote voorsprong. Of je vindt een taal gewoon leuk, hoe dan ook, het is een investering in jezelf en dat is altijd goed. Het staat ook goed op je CV! Natuurlijk kun je een taal leren in je eigen land, maar dit gaat 10 keer zo snel als je in een land bent waar die taal gesproken wordt. Zo oefen je de hele dag door en vang je van iedereen om je heen woordjes op. Er zijn vele organisaties die taalreizen organiseren, waarin je zelf kan bepalen hoeveel weken je weg wilt gaan, en waar huisvesting bij in zit. Zo heb je ook meteen een leuke club mensen waar je activiteiten mee kan ondernemen! Doe je het toch liever zelf? Dan kan je er ook gewoon voor kiezen om zelf een vlucht en accommodatie te zoeken, en je aan te melden bij een taalinstituut.

  • Au pair

Wil je een nieuw land ontdekken, maar ook wat bijverdienen? Dan is au pair worden een goede optie. Je woont als au pair een tijdje bij een gezin in, waar je in ruil voor kost, inwoning en zakgeld de zorg van de kinderen op je neemt en soms het huishouden doet. Als je au pair wilt worden is het dus wel belangrijk dat je het leuk vindt om met kinderen om te gaan. Je hebt ook vrije tijd, en hierin kun je de omgeving gaan verkennen, een cursus volgen of met vrienden afspreken die je in de tussentijd hebt gemaakt. Ook op deze manier leer je de taal en cultuur goed kennen. Je doet weer nieuwe werkervaring op, en een onvergetelijk avontuur!

  • Vrijwilligerswerk

Wil je genieten van je tussenjaar, maar tegelijkertijd ook iets goeds doen voor de wereld? Dan is vrijwilligerswerk de perfecte oplossing. Vrijwilligers zijn overal over de wereld keihard nodig, en ook in ons eigen landje. Je kunt er dus voor kiezen om gewoon in Nederland vrijwilligerswerk te gaan doen, bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, voor de dierenbescherming, vluchtelingenwerk of voor het Rode Kruis. Maar wil je toch ervaring op doen in het buitenland, dan zijn daar ook talloze mogelijkheden voor. Er zijn veel organisaties die deze reizen verzorgen, je doet dit dan in een groep en samen ondernemen jullie naast het vrijwilligerswerk nog leuke activiteiten. Je ontmoet weer nieuwe mensen en voegt iets waardevols toe aan door bijvoorbeeld mensen in nood te helpen, les te geven op een school, bij te dragen aan natuurbescherming of je helpt de dieren.

  • Doe dingen waar je normaal gesproken niet aan toe kwam

Je hoeft niet per sé naar het buitenland om een gaaf tussenjaar te hebben. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon in Nederland te blijven, en dingen te doen waar je normaal gesproken niet aan toe komt. Volg bijvoorbeeld duiklessen, een cursus Kung Fu of ga op theaterles. Je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken. Haal je creatieve geest naar boven en begin met schilderen, of wil je altijd al sporten maar kom je er nooit aan toe? Richt je dan het komende jaar op jouw gezondheid. Of ga op salsales, zumba of kom tot rust met yoga. Vind je het leuk om met fotografie bezig te zijn? Volg dan een cursus fotografie, en wie weet kan je zelfs een bedrijfje beginnen. Heb je altijd al een feeling voor schrijven? Misschien leuk om een website te beginnen met een blog. Je kunt je ook inschrijven voor allerlei cursussen, van taartenbakken tot aan reisadviseur. Nou, dat waren heel wat ideeën. De conclusie is dus: je kan je níet vervelen in Nederland. Dat geloof ik niet!

Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.