symptomen van PCOS
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is PCOS?

September is PCOS awareness maand, en daarom wilden wij graag wat dieper ingaan op deze hormonale aandoening. PCOS is een hormonale afwijking waar maar liefst tussen de 5 en 15 procent van alle vrouwen mee te maken hebben. Toch zijn er veel vrouwen die rondlopen zonder dat zij dit weten. Het diagnosticeren van PCOS kan soms een lange, zware weg zijn, maar als de diagnose er eindelijk is zullen veel kwaaltjes een uitleg hebben. De symptomen van PCOS lopen uiteen en het is daarom lastig om te weten of je het nu wel of niet hebt. Let op: PCOS mag niet verward worden met endometriose.

Wat is PCOS?

Een van de meest opmerkelijke symptomen bij PCOS is dat de eisprong (ovulatie) vaak uitblijft. Een eisprong is nodig om zwanger te worden. Dit is een hormonale aandoening die op drie manieren vast te stellen is. Er moet sprake zijn van een uitblijvende menstruatie. Daarnaast moet een bloedtest afwijkende resultaten weergeven zoals een te hoog vrij-testosteron gehalte, of moet een inwendige echo de aanwezigheid van meer dan 12 cystes per eierstok laten zien. Toch is dit niet de enige uitdaging waar vrouwen met PCOS tegenaan lopen. Laten we eens kijken naar de symptomen van PCOS.

Symptomen van PCOS:

  • Het uitblijven van een menstruatie
  • Makkelijk dikker worden
  • Acne
  • Overbeharing / beharing op vreemde plaatsen
  • Onregelmatige cyclus

Is PCOS te genezen?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: PCOS is niet te genezen. Maar dat betekent niet het einde van de wereld, de symptomen van PCOS kun je namelijk wel onder controle houden. Denk hierbij aan medicijnen, maar ook gezonde voeding en voldoende beweging. Het klinkt allemaal heel makkelijk, maar het is moeilijker dan je denkt. Omdat het een hormonale aandoening is, heeft het invloed op vrijwel elk gebied van het lichaam.

Hoe is het om te leven met PCOS?

Veel vrouwen met de symptomen van PCOS zijn het erover eens dat het simpelweg gewoon moeilijk is om met PCOS te leven. Je komt heel makkelijk aan in gewicht zonder dat je teveel eet, stemmingswisselingen zijn geen vreemde gebeurtenis en veel vrouwen met PCOS worstelen met depressie. Het is een beetje alsof jouw vrouwelijkheid van je afgenomen wordt. Je krijgt het gevoel dat je kapot bent van onderen, terwijl dit natuurlijk niet het geval is. De meeste vrouwen met PCOS zijn onzeker over hun vruchtbaarheid en ervaren veel frustratie over het afvallen.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Hoe krijg je PCOS?

symptomen pcos

Het is nog niet helemaal bekend hoe iemand PCOS kan krijgen. Onderzoekers vermoeden dat het een familiekwaal kan zijn omdat het bij sommige families vaker voorkomt dan bij andere. Tevens hebben zij ook een vermoede dat overgewicht een rol kan spelen. Natuurlijk is het niet zo dat alleen vrouwen met overgewicht de symptomen van PCOS ervaren, maar als zij een aanleg voor  PCOS hebben kunnen zij het wel eerder krijgen. Dit is vooral vervelend omdat vrouwen met PCOS in het algemeen moeite hebben met afvallen.

Waarom duurt het zo lang voordat de symptomen van PCOS gediagnosticeerd worden?

Helaas moeten veel vrouwen lang leven met de symptomen van PCOS. Eigenlijk was het voorheen een vrij onbekende aandoening waar weinig onderzoek naar gedaan werd. Het Erasmus MC in Rotterdam probeert hier verandering in te brengen door verschillende onderzoeken in gang te stellen en huisartsen meer informatie te geven over deze hormonale aandoening. Ook wordt er elk jaar een PCOS informatiedag georganiseerd. Iedereen die meer wilt weten over PCOS kan deze open dag bezoeken en meer leren over bepaalde aspecten van deze aandoening. Je leert hier feiten en statistieken die je eigenlijk niet op het internet kunt vinden. Zo vertellen zij bijvoorbeeld over de uitkomsten van hun onderzoeken.

Tevens kom je hier ook in contact met andere lotgenoten en kunnen jullie verhalen met elkaar delen. Als je symptomen van PCOS ervaart en bang bent dat je geen kind kunt krijgen, is dit een echte aanrader. Wat zij hier vertellen zal jou gerust stellen dat je gewoon normaal werkt en nog steeds een kind kunt krijgen zonder door de medische molen te hoeven gaan.

Vruchtbaarheid

Bij sommige vrouwen stort hun wereld helemaal in elkaar wanneer zij de diagnose PCOS krijgen. Horen dat deze hormonale aandoening invloed heeft op de vruchtbaarheid is voor veel vrouwen een nachtmerrie. Als zij niets liever willen dan een kindje, dan wil je natuurlijk niet horen dat jouw doos niet helemaal naar behoren werkt. Toch is de diagnose niet het einde van de wereld, er zijn namelijk genoeg mogelijkheden! Zo kun je bijvoorbeeld medicijnen krijgen die de eiersprong opwekken. Laten we het erop houden dat er nog een lange weg met mogelijkheden is voordat je aan IVF moet denken.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Acne

pcos symptomen

Een van de symptomen van PCOS is acne op volwassen leeftijd. Ook hier is weer een oplossing voor. Het gebruik van de Diane-35 of een andere pil kan deze klachten duidelijk verminderen. Is dit geen oplossing? Dan kan een verwijzing naar een dermatoloog de oplossing zijn.

Gezondheidsproblemen

Vrouwen met PCOS kunnen later een verhoogde kans hebben op gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan suikerziekte, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. Tevens is het ook belangrijk om minimaal twee keer per jaar ongesteld te worden omdat er anders een verhoogde kans is op kanker van het baarmoederslijmvlies. Wanneer je niet op een natuurlijke manier twee keer per jaar ongesteld wordt, kun je vragen om de ongesteldheid op te wekken.

Afvallen met PCOS

Zoals we dus al eerder aangaven is een van de symptomen van PCOS dat je heel makkelijk aankomt en moeilijk kunt afvallen. Als je hier echt mee aan de slag wilt gaan, dan is het belangrijk dat je blijft volhouden. Onderzoek heeft aangetoond dat het 4 tot 12 weken volgen van een aangepast eetpatroon positieve gevolgen heeft. Een bijkomend voordeel van succesvol afvallen is dat de menstruatiecyclus weer terug kan keren.

Maar wat moet je dan precies eten om succesvol af te vallen met PCOS? Een eiwitrijk dieet en weinig koolhydraten heeft een positief effect op gewichtsverlies met PCOS. Het meeste buikverlies na één jaar wordt behaald door een eiwitrijk dieet te volgen. Diëtisten gebruiken vaak ook een dieet waarbij gelet wordt op de Glycemische Lading (GL). Dit heeft alles te maken met het aantal koolhydraten wat je binnen krijgt. Het liefst worden transvetten en verzadigde vetten zo weinig mogelijk gegeten.

Supplementen

supplementen pcos

Sommige onderzoeken tonen aan dat het gebruik van supplementen bevorderend kan zijn voor de symptomen van PCOS. Hierbij wordt het gebruik van vitamine D, zink, magnesium, vitamine B12 en chroom aangeraden. Hou er wel rekening mee dat supplementen nooit moeten dienen als vervanging van een gevarieerd natuurlijk eetpatroon en een gezonde leefstijl.

Ik denk dat ik PCOS heb

Vermoed je na het lezen van dit artikel dat jij last hebt van PCOS? Neem dan contact op met jouw huisarts. Hij of zij kan jou doorverwijzen naar een gynaecoloog. Als je behoefte hebt aan meer informatie over PCOS kun je op de website van stichting PCOS kijken. Zij kunnen jou ook helpen om in contact te komen met lotgenoten of hulpverleners.

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.