Wat is Vaginisme?
Saved Read later
Deel dit bericht

Vaginisme, een nachtmerrie voor vrouwen

Vaginisme, het is een term die voor vele vrouwen misschien niet gekend is. Voor de vrouwen die er echter mee te maken krijgen, weten maar al te goed wat het is en dat het geen lachertje is. Vaginisme kan een groot effect hebben op het seksleven en dan niet in de goede zin van het woord. Vaak zorgt het voor problemen in het seksleven zoals verminderde seks, pijnlijke seks en daarbij ook nog eens serieuze onzekerheden over het lichaam. Maar wat is vaginisme nou eigenlijk? Wat is de oorzaak en kan je er iets aan doen?

Vaginisme: wat is het?

Wanneer we spreken van vaginisme, dan wil dit zeggen dat de spieren van de vrouw rond de vagina zich gaan samenknijpen. Dit gebeurt onbewust en zonder dat een vrouw dit wil. Dit heeft dus als gevolg dat wanneer een vrouw met vaginisme, seks wil hebben, dit heel veel pijn veroorzaakt. Voor sommige vrouwen is het zelfs niet meer mogelijk om seks te hebben wanneer zij te maken hebben met vaginisme.

Wat is de oorzaak?

Meestal ligt een psychische oorzaak aan de basis van vaginisme. Dit kan verschillende redenen hebben. Angst voor de penetratie, omdat dit pijn gaat doen. Een oorzaak kan ook zijn een angst om zwanger te worden of door een negatieve seksuele ervaring die in het verleden gebeurd is. Een andere oorzaak kan ook een lichamelijk oorzaak zijn. Je kan te maken hebben met littekenweefsel rond de vagina of je kan ook irritatie hebben door het gebruik van een condoom of middelen die zaaddodend zijn. De oorzaak toont ook aan of vaginisme blijvend is of dat het eerder maar tijdelijk is.

Bekijk ook:
7 redenen waarom je (vaker) zou moeten zwemmen

Wat te doen bij vaginisme?

In de eerste plaats is het heel belangrijk dat wanneer je te maken krijgt met vaginisme, je erover praat samen met je partner. Het is misschien niet gemakkelijk, maar het kan wel verdere problemen in jullie relatie vermijden. Geef aan dat het niet is wat je wilt en dat het dus puur lichamelijk is. Hierdoor weet je partner ook meteen dat het niets met hem te maken heeft en kunnen jullie misschien samen op zoek naar een oplossing. Probeer te achterhalen of er een oorzaak kan zijn die aan de basis van het probleem kan liggen. Probeer uit te zoeken wanneer het begonnen is, of vaginisme er altijd is of enkel onder bepaalde omstandigheden? Bijkomend kan je ook je bekkenbodemspieren trainen. Dit doe je door bij jezelf een vinger of tampon in te brengen. Lukt dit zonder al te veel moeite of pijn? Klinkt raar, maar laat je partner het dan eens proberen in een ontspannen sfeer. Probeer vervolgens met een vibrator of een ander speeltje en probeer daarna de penetratie.

Bekijk ook:
Afvallen met een prikje? Zo effectief is de Ozempic dieetinjectie

Hulp bij vaginisme

Wanneer dit allemaal niet werkt, is het moeilijk om je hoofd niet te laten zakken. Weet dan dat je er toch niet alleen voor staat met je probleem. Je kan hulp krijgen of gaan praten met een seksuoloog, je huisarts of een kinesitherapeut. Hij kan je helpen oefeningen te doen om je bekkenbodemspieren los te maken. Zo kan je thuis ontspannen deze oefeningen toepassen. Een huisarts of je gynaecoloog kan dan weer onderzoeken of je probleem lichamelijk is of psychisch. Na dit besluit kan je op zoek naar verdere hulp of oplossingen.

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.