oma's middeltjes tegen kwaaltjes
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 oma’s middeltjes tegen ziekten en kwalen

De winter is weer in volle gang, dus zijn veel mensen bezig om hun weerstand te verhogen door ziek te zijn. Een verkoudheid is niet erg, maar het is wel vervelemnd als je een paar weken uit de running bent door een griep of erger. We kunnen onszelf volstoppen met medicijnen, maar laten we vooral oma’s middeltjes niet vergeten. Want vroeger hadden ze voor elke ziekte of kwaaltje wel een remedie in huis.

Oma’s middeltjes tegen kwaaltjes

Het maakt niet uit of je hooikoorts hebt, een hielspoor, of een bult op je kop; oma had er altijd wel een middeltje voor. De meeste middeltjes tegen ziekten en kwalen gaan over van moeder op dochter, dus zijn vaak al generaties oud en worden nog steeds gebruikt. Grootmoeders wijsheid zorgt ervoor dat je zo weer op de been bent als je wat mankeert.

We hebben uitgezocht welke middeltjes tegen ziekten en kwalen het beste helpen. Je kunt namelijk veel kwaaltjes zelf oplossen zonder dat je medicijnen bij de huisarts moet vragen. Dat is gezonder en het scheelt weer eigen risico. Vaak heb je de meeste ingrediënten al in huis, en zo niet? Dan kun je ze vaak voor een appel en een ei kopen in de supermarkt. We hebben er 10 op een rijtje gezet.

oma's middeltjes tegen kwaaltjes

Oma’s middeltjes tegen Hoesten

Als je een nare kriebelhoest hebt, dan kun je daar letterlijk van wakker liggen. Gelukkig zijn oma’s middeltjes er om je hier zo snel mogelijk vanaf te helpen. Neem 200 ml lauw water, 3 eetlepels honing en 3 eetlepels suiker. Roer het door elkaar en drink het in een enkele teug op. Herhaal dit om de paar uur en je bent zo van je hoest af.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Verkoudheid – wonderdrankje met vieux

Vergeet dampo of een hete douche. Doe het sap van een halve citroen in een glas, gooi daar een eetlepel basterdsuiker en een paar eetlepels vieux bij. Vervolgens giet je het glas vol met kokend water. Dit laat je afkoelen tot het drinkbaar is. Drink het in een teug leeg en ga meteen slapen. Je zal jezelf de volgende dag een stuk beter voelen.

Griep – Kwast en kippensoep

Een griepvirus val je met meerdere wapens aan. Eerst neem je een glas kwast, dat is een mengsel van citroen, honing en water. Vervolgens eet je een grote kom verse kippensoep leeg en ga je na een warme douche lekker vroeg naar bed. Als je dit een paar dagen doet dan ben je eerder genezen dan je lotgenoten.

oma's middeltjes kippensoep

 

Keelontsteking – Citroen en nootmuskaat

Keelontsteking is geen pretje, maar met oma’s middeltjes ben je er zo weer vanaf. Citroen is in veel gevallen een wondermiddel. Ook in dit geval. Pers 3 citroenen uit, doe daar een eetlepel nootmuskaat bij en meng er een beetje suiker doorheen voor de smaak. Neem hier 3 keer per dag een eetlepel van en je bent er binnen enkele dagen vanaf.

Oorpijn – kokosolie

Als je een oorontsteking hebt dan kun je kiezen voor druppels uit de apotheek, maar met oma’s middeltjes kom je ook een heel eind. kokosolie zien we niet vaak in het kastje van oma voorbijkomen, maar het is wel degelijk effectief. Druppel in beide oren 1 tot 3 druppels kokosolie en doe vervolgens een watje in je oren. Dat verlicht de pijn.

Schrale lippen – Vaseline

Door slimme marketing denkt iedereen meteen aan lippenbalsem uit de supermarkt als iemand schrale lippen heeft. Je hoeft echter geen geld uit te geven aan labello als je een pot vaseline in de kast hebt staan. Meng een beetje vaseline in een eierdopje met honing en suiker. Daarna smeer je de lippen een paar keer per dag in. Werkt prima.

Bekijk ook:
Dit zijn de 7 beste oefeningen om af te vallen

Droge handen – olijfolie en suiker

Droge handen hebben is een vervelende kwaal, maar makkelijk te verhelpen. Veel mensen hebben er in de winter last van, of ze voeren een beroep uit waar je snel droge handen van krijgt. Als je een beetje olijfolie in je handpalm giet, en er wat suiker of zout aan toevoegt, dan krijg je een hydraterende scrub waarmee je dit probleem makkelijk verholpen.

oma's middeltjes droge handen

Koortslip – desinfecterende handgel

Oma’s middeltjes gaan met hun tijd mee, want ook moderne oma’s weten raad. Waarom zou je veel geld uitgeven aan zalfjes tegen een koortslip, terwijl je dit nare en gênante probleempje makkelijk aan kunt pakken met desinfecterende handgel? Als je een koortslip op voelt komen dan smeer je dit erop. De alcohol zorgt ervoor dat hij zo is verdwenen.

Brandend maagzuur – wortel

Als je last van brandend maagzuur hebt dan pak je al snel een Rennie. Deze tabletten zijn duur, dus weet oma hoe je op een goedkopere manier van dit vervelende kwaaltje af kunt komen. Als je winterwortels in huis hebt dan eet je er eentje op als je last van brandend maagzuur hebt. De verlichting is vervolgens meteen voelbaar.

Aambeien – tandpasta

Aambeien kunnen zeer pijnlijk zijn en zijn in staat om je hele dag te verpesten. Gelukkig bestaan er zalfjes voor die overal te koop zijn, maar als je dat niet in huis hebt dan is tandpasta een prima alternatief. Smeer de aambeien regelmatig in met een klein beetje tandpasta en ze zijn zo weer verdwenen. Wel je handen wassen voordat je de tanden gaat poetsen.

Snel afvallen – water en citroen

Dit lijstje met oma’s middeltjes zou niet compleet zijn zonder een afslanktip. Volgens grootmoeder hoef je helemaal niet aan die dure shakes als je een paar kilo kwijt wilt. Als je dagelijks een glas lauw water met citroensap en zout op een nuchtere maag drinkt dan werkt dat prima. Kijk uiteraard de rest van de dag wel uit met wat je eet en drinkt.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

206

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.