Nooit meer snotteren: de mogelijkheden voor een hooikoorts behandeling 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Nooit meer snotteren: de mogelijkheden voor een hooikoorts behandeling

Van een loopneus tot branderige ogen en van kriebelhoest tot een koortsig gevoel: het hooikoorts seizoen staat voor de deur. Nu de zon zich weer vaker laat zien gaat het een en ander ook weer bloeien. Voor velen is dit een lastige periode vol verstoorde nachtrust en regelmatig ziekteverzuim. Natuurlijk kun je de stoffen waar je allergisch voor bent proberen te vermijden, maar dat zal met pollen lastig blijken. Pollen zitten namelijk in de lucht en kunnen blijven kleven aan kleding en andere objecten, waardoor je ook binnenshuis last kunt krijgen van symptomen. Medicatie kan helpen klachten te verminderen, maar voor sommigen is een hooikoorts behandeling noodzakelijk.

De impact van hooikoorts

Hooikoorts wordt vaak nog onderschat, terwijl dit dagelijkse prestaties behoorlijk kan beïnvloeden. Niezen, een lopende of verstopte neus en hoesten kunnen de nachtrust aanzienlijk verstoren. Twee andere veelvoorkomende symptomen van hooikoorts, een koortsachtig gevoel en vermoeidheid, kunnen werk en schoolprestaties negatief beïnvloeden. Ook voelen sommige hooikoortspatiënten zich benauwd, hebben zij een piepende ademhaling of zijn ze kortademig. Hooikoorts allergieën kunnen soms zo erg zijn dat men zich genoodzaakt voelt om zich voor langere tijd ziek te melden

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Zo werkt een hooikoorts behandeling

Voor veel mensen is een neusspray of antihistamine in de vorm van pillen voldoende om de ergste klachten te onderdrukken. Maar in ernstige gevallen is er meer nodig in de vorm van een medische behandeling. Een hooikoorts behandeling wordt ook wel allergie immunotherapie genoemd.

Immunotherapie werkt door je immuunsysteem regelmatig in contact te laten komen met zeer precieze hoeveelheden aan de stof waar je allergisch voor bent. Dit zorgt ervoor dat je immuunsysteem toleranter wordt voor de stof en op den duur minder heftig zal reageren. Met een hooikoorts behandeling worden symptomen als een loopneus, jeukende ogen en benauwdheid verminderd. In sommige gevallen verdwijnen de symptomen zelfs helemaal.

Een hooikoorts behandeling bestaat in de vorm van injecties of pillen, afhankelijk van de pollen waar je allergisch voor bent. De pillen bestaan uit smelttabletten die klachten veroorzaakt door graspollen en boompollenallergieën tegengaan. Een injectiekuur werkt tegen verschillende soorten luchtwegallergieën. Deze duur ongeveer 3 tot 5 jaar en wordt uitgevoerd door de huisarts.

Bekijk ook:
Natuurlijke kracht: pak je vitamine D uit zonlicht dit voorjaar

Nooit meer snotteren: de mogelijkheden voor een hooikoorts behandeling 14

Voor wie is een hooikoorts behandeling geschikt?

Een hooikoorts behandeling is geschikt voor mensen met ernstige klachten die geen baat hebben bij reguliere medicijnen. De huisarts zal je eerst doorverwijzen naar een allergoloog in het ziekenhuis. Die start met een instelfase. Hierna neemt de huisarts de behandeling over om de onderhoudsfase uit te voeren. In het begin krijg je iedere week steeds meer pollen onder de huid ingespoten. Tijdens de onderhoudsfase wordt een keer per maand de maximale hoeveelheid toegediend.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.