Mythe of waarheid: lenzen bieden extra bescherming tegen hooikoorts 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Mythe of waarheid: lenzen bieden extra bescherming tegen hooikoorts

De lente is weer begonnen, maar hooikoortspatiënten weten allang dat bomen en bloemen inmiddels weer bloeien. De pollen vliegen al maanden door de lucht, waardoor luchtwegen, ogen en neuzen geïrriteerd raken.

Vooral mensen die last hebben van de hazelaar, wilg en berk zullen in deze tijd van het jaar symptomen van hooikoorts ervaren. Kunnen lenzen je beschermen tegen hooikoorts, omdat ze een als een extra beschermlaagje op je oog liggen? Het antwoord lees je in deze blog.

Wat is hooikoorts?

Je kent vast iemand die van de één op de andere dag verkouden is en met rode ogen aankomt op het werk, op school of op familiebezoek. Zo’n tien tot twintig procent van de Nederlanders heeft namelijk last van hooikoorts. Dit is een allergische reactie op pollen, ofwel stuifmeel, die optreedt in de hooimaand. Vaak hebben hooikoortspatiënten last van geïrriteerde ogen, neus en luchtwegen en zijn ze geholpen met medicijnen als oogdruppels en neusspray. De ene hooikoortspatiënt is echter de andere niet; mensen kunnen voor verschillende bomen en bloemen allergisch zijn en op verschillende momenten in het jaar last van hooikoorts hebben.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Kun je lenzen dragen met hooikoorts?

Je lenzen vormen een extra laagje over je ogen en lijken je ogen daarmee te beschermen. Desondanks is het een mythe dat lenzen je ogen ook daadwerkelijk beschermen tegen hooikoorts. Lenzen zijn namelijk poreus, wat betekent dat ze vocht en zuurstof doorlaten. Stuifmeel wordt daardoor ook door je contactlenzen doorgelaten, waardoor je niet minder last hebt van hooikoorts door het dragen van lenzen. Of je dus wel of geen lenzen draagt, maakt niet uit voor de mate van irritatie van je ogen door hooikoorts.

Wat te doen tegen irritatie bij hooikoorts?

Heb jij last van hooikoorts en dacht je dat het dragen van lenzen de oplossing was? Dan kun je beter één of meerdere van de onderstaande vijf tips opvolgen om de symptomen te verlichten.

  1. Doe ‘s ochtends je lenzen in en zet als je naar buiten gaat een zonnebril op. Een zonnebril fungeert namelijk wél als een extra beschermlaag voor je ogen in de pollenmaanden. Zo heb je minder snel last van geïrriteerde ogen op de fiets, in het park of ergens anders in de buitenlucht.
  2. Pollen kunnen op je lens blijven zitten, dus draag daglenzen om te voorkomen dat je sneller hooikoortssymptomen vertoont dan nodig.
  3. Heb jij de mogelijkheid om nachtlenzen te dragen? Kies er dan voor om je ogen ’s nachts op te laten laden door de nachtlenzen, zodat je overdag geen extra geïrriteerde ogen krijgt door je contactlenzen.
  4. Oogdruppels kunnen de irritatie verlichten, omdat oogdruppels kunstmatige tranen produceren en daardoor je ogen spoelen zoals tranen dat doen. Het vermindert op die manier de jeuk en irritatie, die ontstaat door het dragen van je lenzen.
  5. Tot slot kan het verschonen van je bed verschil maken. Als je namelijk buiten de deur bent geweest, neem je de pollen mee naar binnen. Zo zitten ze aan je haar en je kleding, waardoor het stuifmeel ook in je beddengoed terecht kan komen.
Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Kortom, heb jij last van hooikoorts en wil je iets doen tegen geïrriteerde ogen? Volg dan bovenstaande vijf tips op en verminder het effect!

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.