E-sigaretten met 'extraatje' zijn levensgevaarlijk 13
Vaping Blu Blu Cigs E Cigarette
Saved Read later
Deel dit bericht

E-sigaretten met ‘extraatje’ zijn levensgevaarlijk

Het lijkt erop dat voor sommige mensen hun wens om te stoppen met roken wel heel letterlijk is genomen. Om van hun verslaving af te komen stapten ze over naar de e-sigaret, maar dan wel met wat extra ingrediënten. In de afgelopen week zijn er in de Verenigde Staten weer 5 mensen om het leven gekomen, die last kregen van longklachten veroorzaakt door vaping, het ‘roken' van e-sigaretten met een ‘extraatje’.

Het aantal dodelijke slachtoffers is daarmee alleen al in de Verenigde Staten op 47 gekomen. De doden vielen in verschillende staten en lijken allemaal dezelfde oorzaak te hebben. Het aantal mensen dat inmiddels ziek is als gevolg van het ‘vapen’ is inmiddels gestegen tot 2290, een toename van 120 mensen binnen een week. Een en ander op basis van getallen die zijn verstrekt door de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC.

Het nieuwe blowen

Met de opkomst van de e-sigaret heeft het er ook alle schijn van dat het gebruik voor sommige mensen niet zozeer een middels is om van het ‘gewone’ roken af te komen, maar meer een nieuwe mogelijkheid is om wiet te roken, of beter gezegd, vapen. Noem het maar het nieuwe blowen. Want wat blijkt bij onderzoek naar longweefsel van meerdere patiënten, er werd vitamine E acetaat, een olieachtige vloeistof, gevonden in alle afgenomen monsters. Dit goedje wordt vaak vermengd met THC, de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis, waardoor wiet kan worden gerookt met een e-sigaret.

Wereldwijd probleem

Het is echter niet alleen in de Verenigde Staten dat er dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Ook in België en de Filipijnen overleden deze week twee jonge mensen als gevolg van het gebruik, of zo je wil het misbruik, van de e-sigaret. Of er een overeenkomst is met de sterfgevallen in de VS, is nog niet helder. Voor meerdere Europese landen is het echter wel aanleiding om te onderzoeken of de aantrekkelijkheid van de e-sigaret niet moet worden beperkt. Een volledig verbod is al in bijna 20 landen van toepassing en inmiddels heeft Apple al aangekondigd om alle 181 vaping-apps uit haar App Store te verwijderen. Supermarktketen Walmart heeft in de VS de verkoop van e-sigaretten gestaakt.

Gezond is het niet

Longartsen zijn er duidelijk in hun oordeel: inhalatie kan leiden tot irritatie en schade van de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Je zou je dus kunnen afvragen waarom je dit als alternatief zou nemen om te stoppen met roken van tabaksproducten. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit stelde al dat e-sigaretten, zowel mét als zonder nicotine zo onveilig zijn, dat langdurig gebruik ten sterkste is af te raden. Door de smaakjes, die aan de e-sigaret zijn toe te voegen, zijn er echter voldoende mensen die hierdoor weer een nieuwe verslaving weten te ontwikkelen.

Experimenten

Volgens de voorzitter van de Elektronische Sigaretten Bond Nederland, Emil ’t Hart, ligt de oorzaak van het probleem bij het gebruik van illegale patronen. De slachtoffers in de Verenigde Staten maakten gebruik van producten die niet op de legale markt zijn te verkrijgen. Door te experimenteren met THC en vitamine E acetaat ontstaat het effect dat de olie niet door de longen verwerkt kan worden en de kans op een longaandoening toeneemt. Volgens ’t Hart is de olie niet in Nederland te verkrijgen en is het ook in de VS illegaal. Nu zegt dat natuurlijk niet zo heel veel, weten we uit de praktijk wanneer het gaat om illegale producten.

Het beste is natuurlijk om helemaal niet te roken of te vapen, maar doe je dat toch, kies dan wat uit het reguliere en legale aanbod, zonder te experimenteren met potentieel dodelijke afloop.

Bekijk ook:
Hogere benzineprijzen en e-sigaretten: dit gaat er veranderen per 1 juli 2023

Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

2 Comments

 1. Edgar

  Jammer dat de nadruk zo verkeerd ligt. Die zou niet op de esigaret moeten liggen.
  Wat er in de VS aan de hand is, staat los vd esigaret.
  Sinds de legalisering in de VS, is de prijs van cannabis omhoog gegaan, met name voor medicinaal gebruik. Hier zijn dealers op in gesprongen. Hoe stroperige de vloeistof, hoe meer kwaliteit. Echter, die stroperigheid wordt nagebootst door Vitamine E olie.
  Het stuk zou de nadruk daar op moeten leggen. Dat de NVWA wat roept, is niet verwonderlijk. Die laten zich adviseren door anti-rooklobbies. Die anti-rooklobbies krijgen geld van de farmaceutische industrie. En die industrie heeft er belang bij dat de esigaret verboden wordt. Als de esigaret de rookmarkt overneemt, zal de voorkombare kanker enorm zakken. En dat kost ze bakken met geld.
  Dát is wat het hier om gaat.
  Doe onderzoek, Trending, ipv halve waarheden te publiceren.

 2. Karlo Leenhouts

  Roken van esigaretten? Dan doe je iets grondig fout. esigaretten hebben als zichtbare in inhaleerbare substantie een aerosol, niks rook. Er wordt niets verbrand namelijk. Daarbij is een esigaret met liquid uit de shop 95% minder schadelijk dan gewone tabaksrook (ref; Public Health England). Het extraatje is er niet, het is de complete vulling van illegale THC, aangedikt met VitamineE acetaat (ref: CDC/Farsalinos). Niks extraatje.

  VitE acetaat is niet een basisstof om te kunnen dampen, het is een stof om inferieure THC kwaliteit te verdikken zodat het lijkt alsof het geweldige kwaliteit is. En nogmaals roken doe je niet met een Esigaret.

  Wereldwijd probleem? nou zo lijkt het echt niet. Er geen wereldwijde meldingen van exact dit zelfde geval. Onzin volgens ons, dus kom maar met de bewijzen. Dat de smaakjes aanleiding geven tot een nieuwe verslaving is ook onzin, hiervan willen van jullie ook graag even het onderzoeksrapport zien wat dat stelt, samen met een peer2peer onderzoek. In die redenatie zouden erg veel mensen namelijk verslaafd zijn geraakt aan snoep, drank, frisdrank, chips, koekjes etc etc.. In die redenatie zit in het geheel geen logisch verband.

  het stuk onder de kop “gezond is het niet” bestaat niet uit feiten, maar uit aannames die niet juist zijn en gedebunked zijn. Het had een interessant stuk kunnen zijn, met boven gemiddelde kwaliteit, maar dit haalt het hele artikel onderuit. Jammer..

  Wij zullen dit artikel binnen de dampersgemeenschap laten beoordelen 🙂

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.