De voordelen van een daglichtlamp op een rijtje 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De voordelen van een daglichtlamp op een rijtje

We leven weer in de donkere, kille en koude maanden. Maanden die gepaard gaan met een andere leefstijl en mogelijk met sombere gedachtes. Ervaar je op dit moment zelf ook sobere gedachtes? Dan ben je zeker niet de enige. Vrij veel mensen hebben last van een zogeheten winterdepressie.

Een winterdepressie gaat hand in hand met de tijd waarin we nu leven. Het is buiten vroeg donker, het wordt ’s ochtends laat licht en de zon is minder aanwezig. Met name dat laatste is een belangrijke oorzaak van een winterdepressie.

Als je iets tegen je winterdepressie wilt doen, is het zaak om naar een daglichtlamp te kijken. Met zo’n lamp wordt daglicht gesimuleerd, waarmee je van meerdere voordelen geniet.

Hoe werkt een daglichtlamp precies?

Een daglichtlamp is een lamp die de natuurlijke kracht van daglicht met zich mee brengt. Deze lamp beschikt niet over bijvoorbeeld een LED lichtbron. Nee, in plaats daarvan schijnt natuurlijk daglicht uit de lamp. Daarmee geniet je van alle onderstaande voordelen.

Een daglichtlamp bevordert de aanmaak van serotonine

Een daglichtlamp simuleert het licht van de zon, waarmee de aanmaak van serotonine gestimuleerd wordt. Dit hormoon is van grote invloed op je zelfvertrouwen, slaap, emoties, eetlust en geheugen. Door de extra aanmaak van dit hormoon geniet je dus van meerdere voordelen:

  • Je gaat je gelukkiger voelen. Zeker als je last van een (extreme) winterdepressie hebt, is dit één van de belangrijkste voordelen. Dit hormoon is simpelweg van grote positieve invloed op je gemoedstoestand en stemming.
  • Je brein functioneert beter. Door de aanmaak van serotonine functioneert je brein beter. Dit merk je onder meer aan het feit dat je dingen beter onthoudt, maar ook aan een betere productiviteit en concentratie.
  • Je komt lekkerder in je vel te zitten. Dit komt doordat je je gelukkiger voelt, maar ook doordat je zelfvertrouwen een boost krijgt. Het klinkt wellicht bizar, maar daar is een daglichtlamp echt tot in staat.
  • Je slaapt beter. Door de aanmaak van dit hormoon slaap je beter. Je valt sneller in slaap, je slaapt gedurende de nacht dieper en je staat dus fitter op. Dit houdt in dat je ook meer zin in de dagen hebt. Je beschikt immers over meer energie en voelt je gelukkiger + fitter.
Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Een daglichtlamp bevordert de aanmaak van melatonine

Niet alleen serotonine wordt meer aangemaakt, maar ook melatonine. Met de extra aanmaak van dit hormoon geniet je eveneens van voordelen. Zo zorgt dit hormoon voor een beter slaap- en waakritme van je brein en lichaam. Je slaapt hierdoor beter, je hebt overdag meer energie en je komt de dag fluitend door.

Hoe kun je een daglichtlamp het beste gebruiken?

Het advies is om een daglichtlamp in de ochtend te gebruiken. Zo’n lamp simuleert namelijk de zon zo’n driekwartier na opkomst. Dit sluit dus perfect aan op het gebruik in de ochtend.

Bijkomend advies is om dit zeker voor minimaal 10 dagen vol te houden. Tijdens deze 10 dagen voel je al de eerste voordelen. Wel is het advies om het gebruik van de daglichtlamp rustig op te bouwen. Start eerst met bijvoorbeeld 10 minuten en breid dit vervolgens uit, maximaal naar een uur per dag.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Prima alternatief voor een daglichtlamp: een lichttherapiebril

Een daglichtlamp is absoluut bevorderlijk voor je stemming, maar is niet altijd even makkelijk te gebruiken. Gelukkig bestaat er een goed alternatief: een lichttherapiebril. Zo’n bril zet je op en geeft vervolgens blauw licht af. Dit blauwe licht brengt hetzelfde effect mee als een daglichtlamp. Maar, een lichttherapiebril is veel makkelijker in gebruik!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.