10.0000 stappen per dag zijn onnodig om fit te blijven

0 Shares

Als je een gezonde levensstijl wilt aanhouden moet je niet alleen gezond eten maar ook voldoende bewegen. Zo zijn er steeds meer mensen die het doel stellen om elke dag minimaal 10.000 stappen te zetten om fit te blijven, maar klopt dat wel? Ben je dan echt gezonder en fitter bezig als je 10.000 stappen per dag zet?

We zijn allemaal massaal onze stappen gaan tellen en we doen in de avond nog even dat extra blokje om ons huis om toch nog net die 10.000 stappen te halen. Of misschien ben jij die persoon die amper de 6.000 per dag haalt? Dan heb ik goed nieuws voor je. Het beweeg advies blijkt namelijk helemaal nergens op gebaseerd te zijn.

Geen wetenschappelijk bewijs

Dit is gebleken uit onderzoek van de Britse overheidsorganisatie Public Health Engeland (PHE). Het idee om 10.000 stappen per dag te zetten is ooit bedacht in 1960 door een Japanse wandelclub, die een stappenteller op de markt wou brengen met de slogan:  “zet elke dag 10.000 stappen”.  Dit is toen overgenomen door andere bedrijven, terwijl er helemaal geen wetenschappelijk bewijs voor is. Het is dus allemaal begonnen met een marketingcampagne die tot de dag van vandaag nog steeds wordt gebruikt.

Niet realistisch

Voor heel veel mensen is 10.000 stappen per dag helemaal niet realistisch en kan het zelfs ontmoedigen om meer te gaan bewegen. Voor sommige mensen is het al een gezondheidswinst om 5.000 stappen per dag te zetten. Het is niet zo dat je nu helemaal niet meer moet gaan bewegen, want natuurlijk is het altijd goed om minder te zitten en meer te bewegen. Ben jij die persoon die wel elke dag de 10.000 stappen haalt? Super goed en blijf dat ook vooral doen als het jou een goed gevoel oplevert!

Wat werkt dan wel?

De beweegnorm in Nederland is om elke week verspreid 150 minuten matig of zwaar intensief te bewegen. Daarnaast is het aan te raden om 2x per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Het is al voldoende als jij elke dag 10 minuten intensief beweegt en daarnaast wat krachtoefeningen doet Elke minuut is een verbetering en zoek vooral iets wat voor jou werkt. Wandel naar je werk of pak wat vaker de fiets. Ben jij iemand die amper beweegt? Dan kan ik elke dag 5 minuten stevig wandelen al een mooi begin zijn! Heb jij een kantoor baan? Dan is het ook veel makkelijker om 3 keer per dag 5 a 10 minuten te wandelen dan het streven naar 10.000 stappen.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vandaag
Wat vind jij?
Quizzen
Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.