toeslag
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze toeslag kent bijna niemand: heb jij er recht op?

In Nederland heb je recht op verschillende toeslagen van de overheid. Hoe hoog dat bedrag is hangt af van je inkomen en levenssituatie. Heb je een huurhuis? Heb je kinderen? Deze aspecten zijn van belang bij het aanvragen van bepaalde toeslagen. De meeste toeslagen zijn bij iedereen wel bekend, maar er bestaat een toeslag die een stuk minder bekend is. Dat komt omdat deze niet standaard wordt toegewezen. We hebben de beschikbare informatie er even bij gepakt.

De vier bekende toeslagen

Er zijn vier toeslagen die je van Dienst Toeslagen kunt ontvangen. Deze toeslagen worden naast de kinderbijslag verstrekt. Het zijn financiële tegemoetkomingen die burgers moeten helpen met rondkomen op financieel vlak. Of je recht hebt op deze vier toeslagen hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Je kunt met de rekenhulp van Dienst Toeslagen berekenen of jij recht hebt op een van deze toeslagen.

Zorgtoeslag

Als je 19 jaar of ouder bent, dan heb je misschien recht op een bijdrage voor de kosten van je zorgverzekering. Dit is afhankelijk van je inkomen en vermogen. Als je onder de 18 jaar bent dan ben je automatisch gratis meeverzekerd met je ouders.

Bekijk ook:
Zo hoog zijn de straffen en boetes die tijdens de jaarwisseling worden uitgedeeld

Huurtoeslag

Als je een huurhuis hebt dan heb je misschien recht op huurtoeslag. Ook dit hangt af van je inkomen en vermogen. Daarnaast mag de huur van je huis niet boven een bepaald bedrag zijn. Mensen die woningen in de vrije sector huren hebben om deze reden vaak geen recht op deze toeslag.

Kindgebonden budget

Als je een kind hebt dat jonger dan 18 jaar is, dan kom je in aanmerking voor een kindgebonden budget. De hoogte van het bedrag hangt- net zoals bij andere toeslagen het geval is -af van je leefsituatie. De hoogte van je inkomen, je vermogen en het aantal kinderen dat je hebt spelen hierbij een rol.

Kinderopvangtoeslag

Als je werkt of studeert en kinderen hebt, dan breng je ze waarschijnlijk naar de kinderopvang. Als dit het geval is dan heb je in de meeste gevallen recht op kinderopvangtoeslag. Net zoals bij alle toeslagen het geval is, hangt de hoogte van het bedrag af van jouw financiële situatie en hoeveel kinderen er naar de opvang gaan. Je kunt al deze toeslagen aanvragen op Toeslagen.nl.

Bekijk ook:
Dit is het salaris en vermogen van Ahmed Aboutaleb

Deze toeslag kent bijna niemand

Naast de bovenstaande toeslagen bestaat er ook een toeslag waar veel mensen geen weet van hebben. Deze toeslag vraag je niet aan bij de Dienst Toeslagen, maar bij de gemeente. Dit is de individuele inkomenstoeslag. Deze toeslag is voor mensen die al een langere tijd een laag inkomen hebben en in de toekomst geen verbetering zien. Tijdens het aanvragen van deze toeslag wordt je door de gemeente geïnformeerd over de voorwaarden.

Deze toeslag wordt jaarlijks uitgekeerd. De hoogte van het bedrag verschilt per gemeente. Als we Amsterdam als voorbeeld nemen dan keert deze gemeente eens per jaar € 85 uit aan alleenstaanden en alleenstaande ouders. Als je samenwoont met je partner dan kun je elk jaar een bedrag van € 170 tegemoet zien. Voor meer informatie over deze toeslag kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

778

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.